Kuten talven aikana suunnittelimme viljelytyöpajoissa sekä Henrin mentoroinnin avulla laajamittaisempaa siirtymistä pysyvien penkkien viljelyyn, kuluvan kesän aikana penkkien perustustyöt on tehty Korson pelloilla.
Siirtymä tiesi huomattavaa lisätyön määrää jo olemassa olevien kevättöiden lisäksi ja toukotöitä tehtiinkin ihan juhannukseen asti, jolloin viimeiset kurpitsan taimet istutettiin maahan. Kevättöiden aikataulua toki viivästytti myös kevään tulon myöhästyminen noin pari viikkoa.
Tämä kevät toi mukanaan tuulahduksen navetasta, sillä saimme kolme isoa kuormallista lehmänlantakompostia. Kuorman siirto jäiseltä peltotieltä oli eeppinen ponnistus heti kevään ensi töiksi.
Eikä me pystytty kokonaisuudessaan suunnitelmaa toteuttamaan. Parhaamme tehtiin, oltiin ajoittain tosi väsyneitä ja jouduttiin tinkimään muun muassa tiedottamisesta, koska aivoissa ei vaan riittänyt rattaat kaikelle. Viljelykokonaisuudet on niin isoja paketteja, joita parhaimmassa tapauksessa suunnitellaan vuosiksi eteenpäin. Yli sata penkkiä kuitenkin saatiin kahden viljelijän ja erityisen reippaiden harjoittelijoiden, kesätyöntekijöiden, talkoilijoiden sekä työpajoihin osallistuneiden kesken tehtyä. Hirmuisen iso kiitos siitä kaikille ❤
Fyysisen työn määrä tänä vuonna oli huomattavasti suurempi muihin vuosiin verrattuna, sillä mm. kompostia levitettiin uusille penkeille käsivoimin. Kesäkuussa oltiin jo todella puhki peltohommien kanssa , koska työvaiheiden päällekkäisyys realisoitui kovalla vauhdilla yhä käynnissä olleiden toukotöiden sekä ensimmäisten kitkentä ja harauskierroksien kanssa.
Penkkien perustamisen työvaiheet:
- osassa lohkoista oli jo valmiit penkkirivit aiemmilta kausilta, joten ajettiin sarvitraktorin kääntöauralla kohotetut penkit
- seuraavaksi levitettiin komposti
- muokattiin sarvitraktorin jyrsimellä maa-aines sekä komposti sekaisin ja saatiin penkin muoto aikaiseksi
- ilmattiin kahdenkäden talikolla
- kasvista riippuen peitettiin penkki mypex kankaalla (ei juurekset ja sipuli)
- istutukset tai kylvöt
Kasvihuonelohkolle vuotta aiemmin tehdyt penkit käsiteltiin pääasiassa no dig -menetelmällä, jolloin penkkiin ei kajottu kuin kahden käden talikolla maan ilmaamiseksi ja levitettiin komposti ennen mypex kankaalla peittämistä.
Näiden käytäntöjen maanparannusvaikutusta on mielenkiintoista seurata tulevaisuudessa.
Joukkorahoituksella osuuskuntalaisilta lainatuilla rahoilla ostetut uudet työkoneet, sarvitraktori lisäosineen pelittivät mainiosti koko aktiivisen perustamisvaiheen sekä käsityökalut ja työnnettävä kaksipyörähara ovat olleet ahkerassa käytössä rikkakasvien torjunnassa. Haraukset ja kitkennät ovat onnistuneet hienosti ja siitä kiitos ahkerille talkoilijoille. Penkkien päälle laitetut mypex kankaat ovat toki huomattavasti helpottaneet kitkentää. Kaikkien peltojen rikkakasvitilannehan on ollut lähtökohtaisesti aivan järkyttävä. Tästä eteenpäin voidaan alkaa seuraamaan uuden viljelytekniikan vaikutusta rikkakasvipaineeseen sekä maanparannukseen. Asioiden laidat jatkuvat siis yhä mielenkiintoisempina tulevina kausina.
Vaikka tänä kesänä on saatu ajoittain sadetta ja lammessa on riittänyt vesi, on kastelua jouduttu silti ahkerasti kierrättämään eri lohkoilla. Runsaat sateet on jääneet vielä toistaiseksi satamatta.
Jäsenet talkoilivat keväällä lohkojen ympärille myös hienot aidat, joilla saadaan pidettyä nelijalkaiset tuholaiset poissa herkullisten vihannesten kimpusta. Yhteistyön voima ja mahdollisuus on tänä vuonna ollut upeasti läsnä pellolla ja talkoojutustelut ja kohtaamiset on ihan hirmuisen iso voimavara. Jokaisista talkoista jäi aina hyvä mieli, kun sai tavata teitä, mahtavia tyyppejä.
Sadonjaot aloitettiin aiemmilta kausilta tuttuun tapaan ennen juhannusta. Tänä vuonna siihen aikaan ei vielä paljoa jaettavaa ollut kaiken myöhäisyyden vuoksi. Nyt eletään kuitenkin sadonkorjuun runsautta parhaimmillaan ja saadaan nauttia monipuolisista osuuksista.
Kiitos, että olet mukana 🌻
Tavataan pellolla,
Kirsi ja Teija