Coming soon..
Coming soon..
Coming soon..
Tässä on viherpeston perusohje, jota voi muunnella saatavilla olevien yrttien ja villivihannesten mukaan. Kun paahtaa siemenet, niihin tulee enemmän makua. Parmesanjuusto tai ravintohiiva tuovat pestoon umamia makua, mutta resepti toimii hyvin myös ilman.
Pestoa voi käyttää leivän päällä voin sijasta tai sekoittaa esim. pastaan tai salaatin joukkoon. Hyvin monikäyttöistä siis eli sitä onkin hyvä löytyä aina jääkaapissa. Valmis pesto säilyy viileässä ainakin noin viikon.
n. 5 dl vihreää (esim. basilikaa, persiljaa, vuohenputkea, nokkosta ryöpättynä, kuusenkerkkiä, porkkanannaatteja, erikseen tai sekoituksena)
1 dl (paahdettuja) siemeniä (esim. auringonkukka, hamppu, pinja)
1-2 valkosipulinkynttä
1-1,5 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
(100g parmesanjuustoa tai 0,5 dl ravintohiivaa)
Ohje
Sekoita kaikki ainekset blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää suolaa tarvittaessa, sillä pesto kannattaa olla reilusti suolattu. Säilö puhtaaseen lasipurkkiin.
Resepti ja kuva: Terhi Suvilehto
Tämän kakun mehevyys tulee taikinassa olevasta hillokkeesta, joka on tietenkin itse sesongin kasviksista valmistettua,. Hilloke tuo taikinaan myös rakennetta ja mahdollistaa näin mehevän ja kuohkean vegaanisen kakun. Resepti taipuu hyvin myös gluteenittomaan versioon, kun korvaat jauhot gluteenittomilla jauhoilla.
Olen tehnyt tätä ainakin raparperilla, raparperi-mansikalla, fenkolilla ja kesäkurpitsalla ja maku muuntuu sujuvasti sesongin mukaisesti. Useat kasvikset sopivat hyvin hilloihin tai hillokkeisiin, erityisesti kun sekoittaa niitä tutumpien kuten marjojen kanssa. Täältä sivuilta löytyy resepti mm. kesäkurpitsa-punaherukkahilloon.
Hillon ja hillokkeen ero on muuten siinä, että hilloke on paksumpaa ja siinä on ns. sattumia mukana. Hillo puolestaan on mahdollista tehdä jopa pelkästään mehusta hillosokerin avulla. Itse valmistettuun hilloon kannattaa jättää mukaan kasviksen kokonaisia paloja sattumiksi, joten hillo saa enemmän rakennetta ja kiinteyttä.
Jos valmistat kakun makeammasta hillosta, vähennä reseptin sokerin määrää. Jos käytät esim. mehumaijan sakat, jossa vähemmän sokeria, voit puolestaan lisätä sokerin määrää.
Taikina:
1 dl öljyä
2 dl satokauden kasviksista valmistettua hilloketta (esim. raparperi, fenkoli tai kesäkurpitsa)
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta (voit korvata osan jauhoista täysjyväjauhoilla ja saat enemmän makua ja ravintoaineita)
1-2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
(0,5 dl suklaaraetta tummasta suklaasta)
Ohje:
Sekoita öljy, sokeri ja hilloke keskenään. Lisää joukkoon jauhot ja kaakaojauhe siivilän läpi, jotta mukaan ei jää kaakaopaakkuja. Jos haluat suklaisemman kakun .lisää mukaan suklaapaloja tummasta suklaasta
Lisää taikina öljy-korppujauhotettuun vuokaan tai esim. irtopohjavuokaan.
Paista 200 astetta n. 35 min.
Resepti ja kuva: Terhi Suvilehto
Tällä reseptillä on helppo tehdä erilaisia suolaisia piirakoita vaihdellen päätäytettä sesongin mukaisesti. Olen tehnyt piirakkaa ainakin pinaatista, nokkosesta, vuohenputkesta ja porkkanannaateista. Tällä viikolla alkaa ensimmäinen sadonjako ja sadonkorjuussa oleva mangoldi sopii myös mainiosti suolaiseen piirakkaan.
Pohjan salaisuus on keitetty peruna. Se tekee pohjasta ihanan rapean ja halutessaan piirakasta myös vegaanisen. Peruna sitoo hyvin taikinan ja rasvana voi silloin käyttää öljyä. Myös gluteeniset jauhot toimivat hyvin, joten halutessaan piirakka on myös gluteeninen. Usein korvaan itse osan jauhoista täysjyvävehnäjauhoilla, mikä tuo ruokaan lisää sekä makua että ravintoaineita.
Pohja:
1 dl öljyä
0,5 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta (tai 1,5 dl vehnäjauhoja + 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 keitetty peruna ( n. 80- 100 g)
Täyte:
öljyä paistoon
1-3 sipulia (maun mukaan)
0,5 - 1 l kasviksia esim. mangoldia, lehtikaalta, nokkosta, vuohenputkea tai pinaattia ja keitettyjä pensaspapuja
2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa, maitoa tai kauramaitoa
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
halutessasi yrttejä
halutessasi keitettyjä ja pilkottuja pensaspapuja
halutessasi fetaa, mozzarellaa, emmentalia tai jotain muuta pitkään kypsytettyä juustoa
Valmistus:
Sekoita öljy ja vesi käsivatkaimella. Vatkaa joukkoon myös suola ja osa jauhoista. Raasta mukaan keitetty peruna ja sekoita käsin. Lisää loput jauhoista käsin sekoittaen. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin kiinteytymään ennen kuin taputtelet sen piirakkavuoan päälle.
Paista pohjaa uunissa 10 min. n. 200 astetta.
Pilko sipulit ja valkosipulit sekä kasvikset. Jos käytät nokkosta, ryöppää ensin pari minuuttia ennen pilkkomista. Freesaa sipuleita kuumassa öljyssä. Lisää joukkoon kasvikset. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja halutessasi myös tuoreilla yrteillä.
Sekoita kermaviili ja kerma/maito ja lisää joukkoon kananmuna, Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada kermaviiliseoksesta osa esipaistetun pohjan päälle. Lisää kasvisseos ja halutessasi laita mukaan myös papuja. Lopuksi tasoittele päälle myös loput kermaviiliseoksesta. Lisää lopuksi päälle halutessasi myös juustoa (feta / mozzarella / emmental tai muu pitkään kypsytetty juusto).
Paista vielä uunissa 200 astetta n. 20-30 min.
Resepti ja kuvat: Terhi Suvilehto
Alkukesästä saimme noutaa pellolta salaatteja kolmea eri lajiketta. Yksi niistä oli romainesalaatti, jonka lehdet olivat varsin paksuja ja rapeita. Eräs osuuskuntalainen oli tehnyt niistä täytettyjä kääryleitä, joten päätin myös testata ideaa viininlehtikääryleiden tapaan.
Ryöppäsin lehdet ensin pikaisesti kiehuvassa vedessä, jotta ne pehmenevät. Ryöppäyksen jälkeen poistin keskeltä kovat lehtiruodit. Täytteeksi sekoitin edellisiltä päiviltä yli jääneen riisin sekä Malmgårdin kaurariisin. Maustoin riisiseoksen tuoreella persiljalla, kuivatuilla yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.
Isommat lehdet täytin sellaisenaan, pienemmät lehdet täytin kaksin.
Reseptissä toimivat hyvin myös mangoldin, lehtikaalin tai keräkaalin lehdet.
Mangoldin, lehtikaalin, kaalin tai paksulehtisen salaatin (esim. romaine) lehtiä.
Täyte:
1 dl riisiä tai viljariisiä
1 sipuli varsineen
pari kourallista tuoreita yrttejä esim. persiljaa, tilliä ja minttua
(kuivattuja yrttejä)
suolaa
mustapippuria
Paistoliemi:
1 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
0,5 sitruunan mehu (n. 0,25 dl)
Ryöppää lehdet pikaisesti kiehuvassa vedessä, jotta ne pehmenevät.
Keitä riisi ohjeen mukaan. Voit hyödyntää myös muilta aterioilta yli jäänyttä hävikkiriisiä.
Kuullota sipuli öljyssä. Lisää mukaan riisi ja hienonnetut yrtit. Jos sinulla ei ole käytössä tuoreita yrttejä, voit käyttää kuivattua yrttiseosta. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Laita n. 1 rkl täytettä lehden/lehtien päälle ja kääri kuvan mukaisesti tiukalle rullalle.
Asettele kääryleet tiiviisti paistovuokaan.
Sekoita paistoliemi ja kaada kääryleiden päälle.
Laita kääryleiden päälle suojaksi vielä lehtiä sekä peitä paistovuoka tiukasti foliolla tai kannella.
Paista kääryleitä uunissa keskitasolla 175°C n. 1h.
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Nokkosmuhennos/-kastike toimii aina. Älä kerää nokkosia kompostin tai navetan läheisyydestä liiallisen nitraatin vuoksi. Keruureissulla kannattaa myös poiketa pääteiltä syvemmälle luontoon. Herttoniemen Omalla Pellolla kasvaa paljon nokkosta. Pitkiksi kasvaneista nokkosista kannattaa kerätä ylemmät vasta kasvaneet versot. Jos haluat nuoria nokkosenlehtiä, voi nokkospuskaa niittää läpi kesän -ne kasvavat kyllä aina takaisin.
5 dl nokkosenlehtiä
1 sipuli varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl kaurakermaa tai kermaa
Ryöppää nokkosenlehtiä pari minuuttia kiehuvassa vedessä.
Purista nokkosista vesi pois ja pilko veitsellä pieneksi silpuksi.
Pilko myös sipuli ja valkosipuli.
Kuullota valkosipuli ja sipuli öljyssä.
Lisää nokkossilppu ja pyörittele tasaisesti sekaisin hetken aikaa.
Lisää kerma ja anna kypsyä parin minuutin ajan.
Tarjoile esim. perunoiden ja kesäkurpitsa-juustopihvien kera.
Yksi annos sisältää:
Kasviksia: 50 g (10 % päivän saantisuosituksesta)
Kuitua: 5,0 g (20 % päivän saantisuosituksesta)
Ravintoainelaskelmat:
Energiaa: 865 kJ / 207 kcal
Rasvaa 16,8 g
rasvahapot tyydyttyneet 1,2 g
rasvahapot monityydyttymättömät 5,7 g
Hiilihydraatit imeytyvät 6,9 g
sakkaroosi eli sokeri 1,2 g
Kuitu 5,0 g (20 % päivän saantisuosituksesta)
Proteiini 5,1 g
D-vitamiini 0 µg
C-vitamiini 40,7 mg (54 % päivän saantisuosituksesta)
A-vitamiini 53,7 µg (6 % päivän saantisuosituksesta)
E-vitamiini 4,2, mg (42 % päivän saantisuosituksesta)
Folaatti (B9-vitamiini) 112,9 µg (38 % päivän saantisuosituksesta)
Tiamiini (B1-vitamiini) 0,16 mg (13 % päivän saantisuosituksesta)
B12-vitamiini 0 µg
Kalsium 251,7 mg (31 % päivän saantisuosituksesta)
Rauta 2,5 mg (28 % päivän saantisuosituksesta)
Lähde:
fineli.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki
Reseptin laatija: Terhi Suvilehto
Kesäkurpitsakausi on kuumimmillaan, ja tämänkin viikon satokassiin poimin yli 2 kg muhkeita ja upeita kesäkurpitsoja. Reseptejä saa siis miettiä ja etsiä taas urakalla.. Nämä kesäkurpitsa-juustopihvit ovat helppo ja nopea tehdä. Ne sopivat tarjoiltavaksi esim. perunoiden ja kastikkeen kanssa, mutta myös eväsleipien väliin. Jos haluat vahvemman makuisia pihvejä, laita osaksi tai kokonaan parmesanjuustoa tai jotain muuta vahvan makuista juustoa. Miedomman makuiset pihvit saat lisäämällä taikinaan raastettua kermajuustoa.
400g kesäkurpitsaa raastettuna ja puristettuna (1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa)
100 g juustoraastetta (esim. 50 g parmesania + 50 g kermajuustoa)
1 sipuli varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 g korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
kourallinen tuoretta persiljaa tai muita yrttejä
Raasta kesäkurpitsa ja purista siitä mehut pois.
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna taikinan turvota n. 15 min.
Paista kesäkurpitsapihvit lettupannulla molemmin puolin.
Tarjoile esim. perunoiden ja nokkosmuhennoksen tai riisin ja tsatsikin kanssa.
Yksi annos (3 pihviä) sisältää:
Kasviksia: 100 g (20 % päivän saantisuosituksesta)
Kuitua: 2,0 g (8 % päivän saantisuosituksesta)
Ravintoainelaskelmat:
Energiaa: 747 kJ / 179 kcal
Rasvaa 10,1 g
rasvahapot tyydyttyneet 5,9 g
rasvahapot monityydyttymättömät 0,7 g
Hiilihydraatit imeytyvät 11,5 g
sakkaroosi eli sokeri 0,2 g
Kuitu 2,0 g (8 % päivän saantisuosituksesta)
Proteiini 9,7 g
D-vitamiini 0,4 µg (4 % päivän saantisuosituksesta)
C-vitamiini 30,4 mg (41 % päivän saantisuosituksesta)
A-vitamiini 113,9 µg (13 % päivän saantisuosituksesta)
E-vitamiini 0,8, mg (8 % päivän saantisuosituksesta)
Folaatti (B9-vitamiini) 75,6 µg (25 % päivän saantisuosituksesta)
Tiamiini (B1-vitamiini) 0,23 mg (19 % päivän saantisuosituksesta)
B12-vitamiini 0,4 µg (19 % päivän saantisuosituksesta)
Kalsium 230 mg (29 % päivän saantisuosituksesta)
Rauta 1,6 mg (18 % päivän saantisuosituksesta)
Lähde:
fineli.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Aamu alkaa energisesti tämän superfoodiesmoothien voimin. Mukana reilusti piilovitamiineja Oman Pellon villiyrteistä valmistetusta viherjauheesta, joka sisältää nokkosta, vuohenputkea ja voikukanlehtiä.
2 dl jäisiä mansikoita
1 banaani
2 rkl cashewpähkinöitä
2 tl Oman Pellon viherjauhetta (muukin viherjauhe käy..)
4 dl omenamehua
Yksi annos sisältää:
Kasviksia: 100 g (20 % päivän saantisuosituksesta)
Pähkinöitä: 15 g (50 % päivän saantisuosituksesta)
Kuitua: 1,9 g (8 % päivän saantisuosituksesta)
Ravintoainelaskelmat:
Energiaa: 870 kJ / 210 kcal
Rasvaa 5,6 g
rasvahapot tyydyttyneet 1,0 g
rasvahapot monityydyttymättömät 1,5g
Hiilihydraatit imeytyvät 34 g
sakkaroosi eli sokeri 6,7 g
Kuitu 1,9 g (8 % päivän saantisuosituksesta)
Proteiini 2,9 g
C-vitamiini 86,8 mg (110 % päivän saantisuosituksesta)
Lähde:
fineli.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki
Laskelmissa ei ole mukana viherjauheen ravintoainepitoisuuksia, mikä on valtava lisäboosti.
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Joskus Thaimaan reissulla ostin katukeittiöstä aivan taivaallisen hyvää papaijasalaattia. Siitä lähtien olen kaivannut tuota herkkua ja huomasin, että sitähän voi hyvin valmistaa kotoisasti kaalesta.
Salaatti toimii joko lisukkeena eri ruokalajejen kanssa tai ihan sellaisenaan ruokaisana salaattina, kun lisää päälle esim. katkarapuja, tofua tai kanaa. Tässä versiossa on mukana valkosipuli—yrttimarinoituja jättikatkaravun pyrstöjä.
500 g kaalta
3 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
1 punainen tuore chili / kuivattua chilirouhetta
1,5 rkl intiaanisokeria / ruokosokeria / tavallista sokeria
1 limen mehu
2rkl kalakastiketta / soijakastiketta
0,5-1 dl paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä
1 nippu tuoretta korianteria / thai-basilikaa
Purista valkosipuli tai pilko/hakkaa se pienen pieniksi palasiksi. Sekoita mausteet (valkosipuli, sokeri, limen mehu, kala-/soijakastike) keskenään mausteliemeksi ja anna sokerin liueta rauhassa liemeen. Sekoita hyvin.
Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat raastimen isolla terällä. Pilko myös chili pienen pieniksi suikaleiksi. Sekoita kaali, porkkana ja chili keskenään. Jos käytät kuivattua chiliä, sekoita myös se kasvisten joukkoon. Pilko tuore korianteri / thai-basilika.
Sekoita maustekastike hyvin kaalisalaatin joukkoon. Sekoita mukaan myös osa tuoreesta korianterista / thai-basilikasta sekä osa maapähkinöistä.
Koristele salaatti tuoreella korianterilla / thai-basilikalla ja maapähkinöillä.
Hyvää ruokahalua! ฮืวาอา รัวคาฮาลัว!
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Herkullisen lasagnen voi valmistaa myös ilman pastalevyjä kesäkurpitsaviipaleista. Toki, jos mukaan haluaa enemmän hiilihydraattia, voi osan kesäkurpitsasta korvata perinteisillä lasagnelevyillä (täysjyvälevyt sisältävät enemmän ravintoaineita). Porkkanaraaste puolestaan antaa kastikkeeseen rakennetta ja ns. “piilovitamiineja”, mutta lasagne toimii hyvin myös ilman porkkanaa.
Tämä lasagne on supernopea ja helppo valmistaa, sillä siihen ei tarvita myöskään valkokastiketta, joka joidenkin mielestä on turhan vaativa, haastava ja aikaa vievä valmistaa.
3 keskikokoista kesäkurpitsaa
400 g jauhelihaa tai 2 dl härkäpapu-/ soijarouhetta tai osittain molempia
2 purkkia tomattimurskaa
(2 porkkanaa)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
chili-/cayennepippuria
2 pakettia mozzarellajuustoa
juustoraastetta
maitoa
Viipaloi kesäkurpitsat n. 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Nämä korvaavat normaalisti käytetyt lasagnelevyt. Viipaloi myös morrarellapallot ohuiksi viipaleiksi. Raasta porkkanat, mikäli haluat mukaan myös porkkanaraastetta.
Paista jauheliha ja/tai kasviskuutiolla maustetussa liemessä liotettu härkäpapu- tai soijarouhe. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, valkosipuli ja porkkanaraaste ja kuullota hetken aikaa. Lisää myös tomaattimurska, suola, mustapippuri ja chili-/cayennepippuri. Voit maustaa lopuksi halutessasi myös tuoreella tai kuivatulla basilikalla tai oreganolla. Voit käyttää vaihtoehtoisesti valmiiksi maustettua tomaattimurskaa.
Anna hautua pannulla kannen alla n. 15-20 min.
Laita öljytyn lasagnevuoan pohjalle tomaattikastiketta, jonka päälle mozzarellaviipaleita. Lado kesäkurpitsaviipaleita vieri viereen lasagnelevyjen tavoin. Tee kolme tällaista kerrosta, päälimmäiseksi kerrokseksi kesäkurpitsaviipaleita ja ihan vähän tomaattikastiketta. Lorauta reunuja pitkin vuokaan hieman maitoa. Älä kaada maitoa lasagnen päälle.
Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta.
Paista 200°C uunin alatasolla n. 40 min. Alla lasagnen vetäytyä ennen tarjoilua n. 10 min.
Herkullisia ja terveellisiä lasagnehetkiä!
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Kesäkurpitsaa tulee usein pellolta niin paljon, että on vaikeaa keksiä, mihin sitä hyödyntäisi. Kesäkurpitsan mieto maku sopii hyvin myös mukaan erilaisiin hilloihin. Tässä reseptissä kesäkurpitsa pehmittää hapanta ja voimakasta punaherukan makua. Hillon makua säväyttää raikas minttu.
Tämä hillo oli aikoinaan poikani suosikki pinaattilettujen kaveriksi. Se sopii hyvin monenlaisen, niin makean kuin suolaisenkin, aterian kylkeen. Kokeile myös leivonaisissa esim. juustokakun täytteenä.
1 dl vettä
1 l kesäkurpitsaraastetta (= n. 2 keskikokoista tai 1 iso)
1 l punaherukoita
5,5 dl hillosokeria
4 rkl kuivattua minttua tai reilusti tuoretta minttua
Raasta kesäkurpitsa ja huuhdo tuoreet marjat. Voit käyttää myös pakastettuja punaherukoita.
Mittaa kattilan pohjalle vesi, kesäkurpitsaraaste sekä marjat ja keitä seosta noin 10 min. välillä sekoittaen. Sekoita mukaan hillosokeri ja keitä vielä noin 10 min. kunnes hillo alkaa sakeutua. Pidä huolta, että seos ei pääse palamaan pohjaan. Lisää viimeisenä minttusilppu ja jätä hetkeksi maustumaan.
Voit halutessasi soseuttaa valmiin hillon tasaiseksi massaksi. Jos et halua mukaan marjojen siemeniä ja kuoria, siivilöi myös hillo. Siemenet ja kuoret tekevät hillosta ravintoaine- ja kuitupitoisempaa, mutta on makuasia pitääkö enemmän tasaisesta vai rosoisammasta lopputuloksesta. Itse siivilöin hillon, jotta se sopii paremmin myös pienille nirsoille ruokailijoille.
Anna hillon jäähtyä hetki. Sillä välin steriloi lasipurkit joko kiehuvalla vedellä tai uunissa. Muista steriloida myös purkkien kannet. Hilloa purkittaessa ole tarkkana, jotta purkkeihin ei pääse ylimääräistä likaa ja pöpöjä.
Hillot säilyvät viileässä muutamia kuukausia. Voit myös pakastaa hillon pakasterasioissa.
Nautiskele aamiaisella, lounaalla, päivällisellä tai välipalojen ja leivonnaisten säväyttäjänä.
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Kesäkurpitsa sopii hyvin kasvissosekeittoihin. Mukaan kannattaa kuitenkin lisätä jotakin, joka antaa keitolle täyteläistä rakennetta esim. perunaa, porkkanaa tai herneitä, kuten tässä reseptissä. Herneissä on myös runsaasti proteiinia, joka pitää nälkää kauemmin loitolla.
9 dl kasvislientä
600 g kesäkurpitsaa (2 pientä tai 1 iso kesäkurpitsa)
200 g pakasteherneitä tai 3 dl tuoreita herneitä
1 sipuli tai purjo
100 g tuorejuustoa
1 dl kermaa tai kaurakermaa
tuoreita yrttejä (esim. 2 rkl lipstikkaa + 4 rkl persiljaa)
suolaa
mustapippuria
Pilko sipuli (tai purjo) ja kuullota sitä hetki kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää pilkottu kesäkurpitsa, herneet sekä kasvisliemi. Keitä kasviksia n. 10-15 min., kunnes ne ovat reilusti pehmenneet.
Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun tuorejuusto on täysin sulanut, lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Voit käyttää maustamattoman tuorejuuston tilalla myös esimerkiki yrttituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa. Tällöin keitto saa mainiosti makua myös ilman tuoreita yrttejä.
Lisää lopuksi hienoksi silputut yrtit ja sekoita hyvin.
Tarjoile tuoreen leivän tai leipäkrutonkien kanssa ja nauti!
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Chili ja punajuuri sopivat hyvin yhteen. Chili terästää mukavasti punajuuren makean rouhevaa makua. Kun keittoon laittaa mukaan myös porkkanaa ja kermaa tai kaurakermaa, pehmenee punajuuren ominainen maku ja sen parhaat puolet tulevat esiin.
Keiton makua voi vielä halutessaan terästää lisäämällä siihen lopuksi päälle vuohenjuustoa tai homejuustoa. Päälle vielä tuoreita yrttejä ja maistuva kasvissosekeitto on valmis.
400 g tuoretta punajuurta
400 g porkkanaa
1,5 l vettä
1 tuore punainen chili tai cayennepippuria
2 dl kermaa tai kaurakermaa
suolaa
(pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa)
päälle tuoreita yrttejä esim. basilikaa tai rukolaa
Halkaise chili toiselta puolen ja ota siemenet pois. Laita chili kokonaisena keitinveteen ja lisää suola. Keitä juureksia vedessä niin kauan, että ne ovat reilusti pehmenneet (20-30 min.). Jos vettä haihtuu liikaa, lisää lopuksi vettä niin paljon, että juurekset juuri ja juuri peittyvät.
Ota chilipalko pois juuresten seasta. Hienonna juurekset keitinvedessä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä parin minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat enemmän potkua, lisää cayennepippuria. Tuoreen chilin tilalta voit käyttää myös pelkästään cayennepippuria.
Tarjoilun yhteydessä lisää halutessasi kuuman keiton päälle pehmeää vuohenjuustoa tai homejuustoa. Ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä esim. silputtua basilikaa tai rukolaa.
Sopii esim. lounaaksi tai alkukeitoksi. Bon Appétit!
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Rakastan valmistaa suolaisia piirakoita, ja vain mielikuvitus ja jääkaapin sisältö rajana, kuinka valita täytteet piirakkaan.
Tässä piirakassa yhdistyvät kumppanit fenkoli ja kesäkurpitsa. Voit kuitenkin valmistaa piirakan myös pelkästään fenkolista, jolloin sen aniksen-lakritsainen maku nousee vahvemmin esille. Siinä tapauksessa tarvitset fenkolia enemmän, mikäli haluat reilun täytekerroksen. Pensaskrassin lehdet ja rukola sopivat hyvin mukaan ja fetajuuston voi korvata vaikkapa vuohenjuustolla.
150 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl täysjyvävehnäjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja
(TAI 3 dl vehnäjauhoja)
2 rkl kylmää vettä
Nypi ainekset sekaisin sormia ja käsiä apuna käyttäen. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
1 iso sipuli tai 3 pientä
1-2 valkosipulinkynttä
öljyä
300g fenkolin vaaleaa osaa (voit toki hyödyntää osin myös vartta)
300g kesäkurpitsaa
(pensasgrassin lehtiä tai rukolaa)
2 rkl hunajaa
50-100g fetajuustoa (myös esim. vuohenjuusto käy)
1 tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
(loraus maitoa tai kauramaitoa)
suolaa
mustapippuria
Pilko sipuli(t) ohuiksi suikaleiksi ja valkosipuli(t) pieniksi paloiksi. Suikaloi ja pilko myös fenkoli sekä raasta kesäkurpitsa.
Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää mukaan fenkoli. Hauduta kannen alla n. 15 min., jonka jälkeen voit lisätä kesäkurpitsaraasteen (sekä pensasgrassin tai rukolan lehdet, mikäli käytät myös niitä). Mausta täyte suolalla, pippurilla ja hunajalla.
Sekoita kermaviili ja kananmunat. Jos seos tuntuu liian paksulta, ohenna sitä hieman lorauksella maitoa tai kaurakermaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Taputtele taikina tasaisesti öljyttyyn tai voipaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Muista myös reunat. Esipaista pohjaa uunin alatasolla n. 5 min.
Lisää esipaistetun pohjan päälle fenkoli-kesäkurpitsatäyte ja ripottele pinnalle fetajuusto (tai pilkottu vuohenjuusto). Koristele tomaattiviipaleilla tai -palasilla. Kaada lopuksi päälle kermaviili-munaseos.
Paista 200-225°C n. 30-40 min.
Silppua fenkolinvartta koristeeksi piirakan pinnalle.
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto
Kesäkurpitsaa nousee usein pellolta runsaasti ja voi olla haastavaa keksiä, mihin sitä hyödyntää. Tämä herkullinen ja mehevä kakku on helppo ja nopea valmistaa ja on lisäksi vegaaninen.
Kesäkurpitsan tilalla voi käyttää myös esim. juures- (esim. porkkana, kyssäkaali) tai kurpitsaraastetta. Joskus olen valmistanut kakun punajuuresta ja lisännyt taikinaan kaakaojauhetta ja mausteiden tilalle ripauksen chiliä. Kakun voi toki valmistaa pelkästään tavallisista vehnäjauhoista, mutta täysjyvävehnäjauhot antavat kakkuun täyteläisempää makua ja tekevät siitä myös terveellisemmän.
2 dl vettä
2 dl öljyä
3 dl sokeria
200g (n. 4 dl) kesäkurpitsaraastetta (myös juurekset ja kurpitsa sopivat hyvin)
3,5 dl vehnäjauhoja + 3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
(TAI 7 dl vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
1 vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkiväärijauhetta
Vatkaa vesi, öljy ja sokeri sekaisin. Lisää mukaan kesäkurpitsaraaste.
Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Sekoita jauhoseos muun taikinan joukkoon.
Öljyä ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada ja tasoita taikina vuokaan.
Paista 225°C n. 40-45 min.
Maittavia kakkuhetkiä!
Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto