Me kaupunkilaiset haluamme tietää, missä ruokamme kasvaa ja kuka sen kasvattaa.

kumppanuusmaatalous

  • Community Supported Agriculture (CSA) on maatalousmalli, jossa joukko kuluttajia maksaa viljelijälle kasvukauden alussa sellaisen summan rahaa, että tuottaja pystyy viljelemään heille vihanneksia koko kasvukauden. Yleensä CSA:n jäsenet myös auttavat viljelijää talkootyötä tekemällä ja osallistumalla toimintaan.

  • Viljelijä ei joudu panostamaan satonsa markkinointiin eikä kaupan väliportaiden kanssa neuvotteluun. Kuluttajat puolestaan saavat tuoreita, laadukkaita raaka-aineita, joiden alkuperästä he ovat selvillä, ja pääsevät itsekin tutustumaan maanviljelijän arkeen.

  • Kuluttajat myös jakavat viljelijän riskin: jos sato on huono, viikoittaiset vihannestoimitukset ovat vastaavasti vaatimattomampia. Ensimmäiset CSA-maatilat perustettiin 1960-luvulla Japanissa.

Kaupunkilaisten oma pelto

  • Herttoniemen ruokaosuuskunta

  • Perustettu 2011

  • Noin 200 jäsentä

  • 6 hehtaarin viljely Korsossa

  • 1,5 hehtaarin viljely Herttoniemessä

  • Biodynaaminen ja luomu

  • Sadonjakelupisteet päätetään vuosittain

  • Palkattu viljelijä / personal farmer

  • Satomaksu päätetään vuosittain

  • Yhteiskunnallinen yritys

Kumppanuusmaatalous on yhteistyötä, riskien jakoa ja iloa ruuantuotannosta

Oman pellon kumppanuusmaatalousmalli on kuluttajavetoinen, jossa ruoan viljelijä ja jäsenet tekevät yhteistyötä. Kotitalouksista koostuva osuuskunta organisoi maatilan toimintaa. Jäsenet sitoutuvat satokaudeksi kerrallaan oman pellon toimintaan. Näin yhdessä rahoitamme tulevan kauden tuotantoa. Viljelijä puolestaan sitoutuu tuottamaan ruokaa sovitusti ja parhaan taitonsa mukaan.

Kumppanuusmaataloudessa eri osapuolet jakavat viljelyyn luonnollisesti liittyviä riskejä: vuosittain sadon määrä saattaa vaihdella esimerkiksi sään tai muiden luonnonolosuhteiden vuoksi. Toisaalta yhdessä jaetaan myös onnistumiset, kuten odottettua yltäkylläisemmät sadot.

Keskeisimmät periaatteemme ovat:

  • Paikallisuus ja lähiruoka

  • Ruokaa pellolta pöytään ilman välikäsiä

  • Sitoutuminen koko kasvukaudeksi kerrallaan

  • Tuotannosta maksetaan kokonaan tai osittain jo ennen satokautta

  • Läpinäkyvä talous (mistä maksut muodostuvat, mitä kustannuksia tuotannosta aiheutuu)

  • Solidaarisuus eli tuotannon riskien ja onnistumisten jakaminen

  • Kestävä ja vastuullinen maatalous: maaperästä, luonnonvaroista ja monimuotoisuudesta huolehtimista tavalla, joka ottaa tulevat sukupolvet huomioon.

  • Yhteisöllisyys, jäsenten ja muiden kumppaneiden osallistuminen tilan toimintaan yhteisesti sovitulla tavalla, joka vastaa tarpeita ja toiveita. Esimerkiksi viljelijäkirjeet tilalta, talkoopäivät, yhteiset illalliset tai oman sadon korjuu.

  • Viljelijän ja jäsenen vuorovaikutus, keskinäisen luottamuksen ja ymmärryksen kasvattaminen

Miksi liittyä Kaupunkilaisten omaan peltoon?

  • Upeita tuoreita kasviksia suoraan omalta pellolta

  • Pellolla ei käytetä torjunta-aineita

  • Yhteisö ja yhdessä tekeminen

  • Sinulle syntyy käsitys siitä, kuinka ruoka viljellään ja mistä ruokasi tulee

  • Osuuskunta on lapsiystävällinen ja lasten on hienoa tietää, mistä ruoka tulee

  • Jäsenet jakavat tietoa mm. resepteistä, säilönnästä

  • Viljelystä oppiminen

  • Tutustut uusiin kasviksiin ja lajikkeisiin

  • Pellolla työskentelyn iloa ja hyötyliikuntaa