Nyt monesta suunnasta kuulemme uutisia kuinka viljelijät ovat tukalassa tilanteessa. Lannoitteiden, energian ja dieselin kallistuminen tekee maanviljelystä kannattamatonta. Moni miettii, onko varaa viljellä ollenkaan. Samalla nousee huoli kotitalouksissa, että mistä me saamme ruokaa, jos sitä ei kukaan viljele?
Kumppanuusmaatalous ja sesonkisopimukset luovat kestävän mallin. Idea on hyvin yksinkertainen. Ostamme satokauden ennakkoon. Jaamme viljelyyn liittyvät riskit yhdessä viljelijöiden kanssa. Viljelijä tietää kenelle ruokansa kasvattaa. Jos jotain yllättävää sattuu porukalla pystymme sen yhdessä ratkaisemaan.
Kumppanuusmaatalous ajatus on Suomessa hyvin uusi ja on hyvin marginaalista toimintaa. Euroopassa on jo yli 3 miljoonaa kotitaloutta on sopimuksilla mukana kumppanuusmaataloudessa. Kestävämpi malli muuttaa kulutustottumuksiamme ja euroopassa puhutaan jo kansanterveydellisistä vaikutuksista. Kumppanuusmaatalous lisää kasvisten syöntiä ja nostaa maanviljelijöiden arvostusta ja asemaa yhteiskunnassa.
Pandemia ja nyt sodan kriisit lisäävät vain sitä tunnetta, että kumppanuusmaatalous voisi olla todella arvokas muutos nykyiseen malliin. Helposti skaalattava toiminta toisi kestävyyttä ja turvaa niin viljelijöille kuin kotitalouksille. Enää ihmettelen sitä että mitä me odotamme? Pitääkö meidän odottaa vielä ympäristökriisiä, ja sitten olemme kyllä myöhässä. Tehdään nyt toisenlaisia valintoja.
Nyt vielä Kaupunkilaisten oman pellon sato-osuuksia on myynnissä satokaudelle 2022. Tule mukaan ja varmista oman pellon satokausi. Vantaan Korsossa sijaitsevat avomaa viljelykset ovat luomu- ja demeter-valvonnassa. Viljelyjä hoitaa palkatut puutarhurit, joita kutsumme personal farmereiksi. Tiedä mitä syöt ja kuka sen viljelee. Tervetuloa mukaan.
Terveisin
Olli Repo
yksi Ruokaosuuskunnan ja Kaupunkilaisten oman pellon perustajäsen ja hallituksen puheenjohtaja