Miksi viljellä?
On useita syitä viljellä ruokaa. Kumppanuusmaataloudessa vastaus on, että haluamme tietää missä ruokamme kasvaa ja kuka sen viljelee. Kumppanuusmaataloudessa olemme mukana mahdollistamassa viljelyn luonnonmukaisesti ja monipuolisesti. Luomme yhdessä kestävää maataloutta niin ympäröllisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisesti. Pitää myös huomioida, että kumppanuusmaatilan jäsenet pystyvät yhdessä luomaan myös työpaikkoja. Palkattu viljelijä (personal farmer) pystyy avaamaan kumppanuusmaatilan jäsenille viljelyn haasteita, joita syntyy aina kun tehdään työtä luonnon ehdoilla pellolla. Luomme työtä alalle, jossa ikävä kyllä häviävää työpaikkoja Suomesta. Yli 1400 maatilaa lopettaa toimintansa tänä vuonna. Haluamme edelleen luoda yhteisöllinen maatila, joka mahdollistaa meille puhtaita ja tuoreita kasviksia satokauden aikana. Pystymme myös osallistumaan ruuantuottamiseen haluamallamme tavalla ja resursseilla.
Kenelle viljelemme?
Maatalous on haastavaa saada taloudellisesti kannattavaksi. Alkutuottajana maanviljelijä on ajautunut tuotantoketjun pohjalle. Raskaammasta työstä saa huonoimman korvauksen. Tavanomaisessa maataloudessa viljelijä kasvattaa sadon ja myy sen satokauden jälkeen erilaisia myyntikanavia pitkin. Tässä mallissa yksin viljelijä kantaa riskin satokauden aikana. Ja kun teemme työtä luonnon ehdoilla niin vuodet ovat erilaisia ja myös satomäärät. Kuinka paljon saaamme sadetta ja tuleeko sade oikeaan aikaan? Hajoaako traktori tai muut työkoneet? Jaksanko henkisesti ja tai fyysisesti satokauden muuttuvia tilanteita?
Kumppanuusmaataloudessa on suora vastaus kysymykseen: kenelle viljelemme. Ja pystymme yhdessä päättämään mitä viljelemme. Kumppanuusmaatalous poistaa alkutuotannon ja loppukäyttäjän välistä tukut, kaupat yms. väliportaat.
Jotta kumppanuusmaatalous toimisi on oltava satokauteen sitoutuneita jäseniä. He pystyvät ennakko-ostamaan viljeltävät sato-osuudet pellolta. Tämä mahdollistaa, että viljelijä tietää kenelle viljelee.
Nyt kun suunnittelemme satokautta niin pyöritämme näitäkin kysymyksiä. Osuuskunnan toiminnansuunnittelu vaikeutuu huomattavasti jos emme saa ennen satokautta teiltä vastausta miten haluatte olla mukana. Viljelemme, mutta emme tiedä kenelle? Osuuskunta ajautuu samaan ongelmaan kun tavanomaiset maatilat.
Kysymys sinulle:
Oletko mukana?
Viljelemme kahdessa paikassa eli Herttoniemessä ja Korsossa. Voit tulla satokauteen mukaan sinulle sopivalla tavalla. Voit saada valmiit satokassit viikottain tai voit tulla itse poimimaan sato-osuuden suoraan pellosta. Tätä kutsumme itsepoiminta malliksi, jossa viljelijä kertoo mitä mistäkin löytyy ja, opastaa sadonkorjuutekniikoissa ja kertoo määrät joita saamme poimia viikottain. Myös omatarve viljely onnistuu uudella “itse viljely” -mallilla, joka on kehitetty puutarhapalstasta haaveileville jäsenille Korsoon. Nyt on myös mahdollista tulla osaksi maatilaa, jos haluat kokeilla viljelyä ammattimaisesti omalla toiminimellä. Näistä kaikista malleista on lisätietoa kotisivuillamme.
Muutetaan maailmaa paremmaksi yksi satokausi kerralla.