Toiminta on aloitettu virallisesti huhtikuussa kun pellon työntekijät aloittavat työnsä. Sitä ennen on paljon suunniteltu toimintaa satokaudelle. Ja muutoksia on suunniteltu kaudelle 2020. Suurimpana on sadonjakoaikataulun muutokset. Aloitamme sadonjaon jakamisen joka toisella viikolla. Sitten viljelytiimi vaihtui ja alkuvuodesta etsimme uuden viljelytiimin toteuttamaan viljelysuunnitelmia. Ruokaosuuskunnan tukikohta on sijainnut Herttoniemessä ja jouduimme muuttamaan uuteen pisteeseen maaliskuussa. Pienelle organisaatiolle isoja muutoksia yhteen vuoteen. Sitten tuli korona ja muutaman päivän vaan mietti että tässäkö tämä nyt sitten oli? Pysäyttääkö tämä lopullisesti Kaupunkilaisten oman pellon?

Tietämättömyys ja epävarmuus oli vaikeammat asiat hahmottaa ja eikä niitä voi hahmottaa. Tämä on poikkeuksellista. Ja nopeasti vahvistui se tunne mikä oli 10 vuotta sitten kun aloitimme toiminnan.

Tämä tuntuu juuri nyt tärkeältä ja oikealta toiminnalta. Pystymme itse viljelemään puhtaasti monimuotoisesti ja kestävästi. Sitähän me tarvitsemme, jotain mikä on konkreettista ja mihin voin osallistua itse. Kumppanuusmaatalous tarjoaa tähän poikkeavaan aikaan arvoja, jotka tukevat meitä epävarmuudessa. 

Meidän jäsenet ovat ostaneet jo alkuvuodesta sato-osuuksia satokaudelle 2020. Meillä on pieni, mutta tarpeellinen raha kerättynä etukäteen että voimme maksaa viljelijöiden palkan alkukaudesta. Yhdessä kerätty budjetti ja peltoon etukäteen sijoittaminen tuo meille kilpailuedun muihin maatiloihin verrattuna. Toimintamme pystyy starttaamaan satokaudelle aivan kuten olemme suunnitelleet. Tietenkin työntekijöiden turvallisuus on tärkeää ja ilman viljelijöitä ei ole satoa. Se yhtälö on hyvä aina pitää mielessä. 

Mitä sitten jouduimme muuttamaan toiminnassa? Yhteisten isojen tapahtumien esimerkiksi talkoiden yms. järjestämiset ovat peruttu. Työntekijät suojaavat itsensä lähinnä muilta ihmiskontakteilta mahdollisuuksien mukaan. Työharjoittelijoita ohjeistetaan suojaetäisyyden päästä. Teemme yhdessä työtä, mutta enemmän yksin ja vain tarpeelliset työt tehdään yhdessä. Vältetään kontakteja. 

Sadonjaot alkavat kesäkuussa. Toivottavasti tilanne on silloin helpottunut, mutta jos ei ole niin olemme varautuneet. Pystymme toimittamaan sato-osuudet pienempiin ja useampiin noutopisteisiin tai jossain tapauksessa vaikka kotiinkuljetuksella. Onneksi jaamme vain joka toinen viikko satoa niin pystymme nyt paremmin miettimään sadonjaon muutoksia vallitsevaan tilanteeseen nähden. Taas suunnitelmat joita tehtiin miettimällä mikä olisi kestävämpää osoittautuu myös poikkeustilassa paremmalta ratkaisulta. Aivan kun olisimme pystyneet suunnittelemaan toimintaa varautuen tälläiseen kriisiin. 

Sitten konkreettisia muutoksia on esimerkiksi kvt-leirin todennäköinen peruuntuminen. Se vaikuttaa isosti heinäkuun töihin. Kansainväline työleiri on ollut tehokas kitkentä apu omalle pellolle. Nyt mietimme siihen korvaavaa toimintaa, joka mahdollistaisi heinäkuun pellon hoidon. Ja samalla viljelijät voisivat viettää hieman ansaittua kesälomaa kauden puolessa välissä. Loma on hyvin tärkeää jaksamisen kanssa, koska satokausi on pitkä ja intensiivinen työurakka. 

Yhteiset ruokailut ovat nyt kielletty ja ruokailussa pitää pitää etäisyys toisiin ruokailijoihin. Onneksi Steinerkoulun keittiö on auki vaikka koulu muuten kiinni. Tämä helpottaa ruokailuja pellolla eikä raskasta työpäivää tarvitse pelkästään omilla eväillä selvitä. 

Tämä poikkeustila ja kriisi voi käynnistää ihmisissä ajatuksia miten pystyisimme kuluttamaan kestävämmin? Ja miten saisimme puhdasta paikallista ruokaa? Miten voisimme olla ruokakansalaisina mukana ruuan tuotannossa? Nousemassa on varmasti kotitarveviljely ja miten jokainen voi kasvattaa itselleen ruokaa. Tähän Kaupunkilaisten oma pelto tuo vastauksia. Olemme huomanneet jo kuinka jäsenien kasvisten syönti lisääntyy, ruuanlaittotaidot kehittyvät, tieto pellolta saavuttaa myös jäsenet ja hahmotamme paremmin myös isoja globaaleja ruokakuvioita. 

Mutta oli kriisi tai ei, meillä on ainainen uuden toiminnan ongelma. Emme löydä niitä ihmisiä jotka ovat kiinnostuneet tästä kestävämmästä ruuan hankita tavasta. Sato-osuuksia on edelleen siis myymättä satokaudelle 2020. Nyt onkin hyvä kertoa asiasta tutuille. Ja jakaa tietoa omasta pellosta. Olemme nähneet että jäsenen kertomana viestimme menee parhaiten perille. Siksi nyt onkin tärkeää saada uusia jäseniä mukaan kestävämpään maatalousmalliin ja näyttää että voimme selvitä tästäkin hyvin poikkeuksellisista haasteista yhdessä. Verkkokaupastamme voi ostaa satokauden ja liittyä ruokaosuuskuntaan: https://holvi.com/shop/omapelto/

Terveisin
Olli Repo
hallituksen pj ja yksi perustajajäsenistä

ps. muistakaa myös jäsenravintoloitamme ja käyttäkää heidän palveluitaan myös näinä vaikeina aikoina. Ravintola Chapter ja Gohan / Fat Ramen tarjoavat erittäin hyvää safkaa kotiinkuljetuksineen. On tärkeää tukea oman pellon jäsenravintoloita.

pss. Pyöritämme myös Uudenmaan ruoka -foodhubia, jonka kautta voit ostaa paikallisilta tiloilta heidän tuotteitaan. Noutopisteiden lisäksi nyt myös vaihtoehtona on kotiinkuljetus. https://www.ekompi.net/

#SupportYourLocalFarmers
#SupportYourLocal