Kun perustimme Herttoniemen ruokaosuuskunnan vuonna 2011. Haaveilimme, että pääsisimme viljelemään Herttoniemen kartanon pelloille. Se ei toteutunut silloin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt unelma toteutuu ja aloitamme Herttoniemen kartanon peltojen viljelyn vuonna 2022. Nyt Kaupunkilaisten oma pelto sijaitsee Vantaan Korson lisäksi Herttoniemessä.
Saamme jatkaa Herttoniemen kartanon peltojen historiaa. Viljelijä Jan Liesaho perusti Stadin puutarhurin 10 vuotta sitten. Viljelijät Emily ja Tom Simpson jatkoivat Stadin puutarhureina vuonna 2019. Nyt he ovat muuttamassa ja perustamassa ikiomaa maatilaa Porvooseen. Heidän upeaa työtä on mukava päästä jatkamaan.
Pellot ovat jo osa paikallisten asukkaiden arkea. Sitä haluamme vahvistaa jatkossakin. Pellolla tullaan järjestämään tapahtumia, suoramyyntiä, yhteisöllistä tekemistä.
Olemme olleet perustamassa Suomen ensimmäistä kumppanuusmaatilaa jo vuonna 2011. Siksi on aivan mahtavaa saada pelto keskeltä tuttuja maisemia ja ihmisiä. Nyt voimme vihdoin nähdä miten mallimme voisi parhaiten toimia. Olemme kuljettaneet oman pellon satoa jäsenillemme ympäri pääkaupunkiseudun. Nyt kun pelto on aivan vieressä niin jatkossa Herttoniemen kartanon pelloilta sato tullaan keräämään itsepoimintana. Olemme testanneet tätä mallia Vantaan Korsossa ja se on tuonut jäsenille aivan erilaisen suhteen peltoon. Haluamme, että tiedon lisäksi pystymme jakamaan elämyksiä. Mikä on kivempää kuin hakea sato omalta pellolta.
Pellon idealogia on yksinkertainen. Ostamme osuuskunnan jäseninä satokauden ennakkoon. Osuuskunta pystyy ennakkomaksuilla palkkaamaan puutarhurin hoitamaan peltoamme. Näin saamme satoa, joka jaetaan jäsenten kesken.
Jos mallia verrataan esimerkiksi palstaviljelyyn niin tässä mallissa voit osallistua viljelyyn, mutta vain jos haluat. Viljelyn hoitaa palkattu puutarhuri, jota kutsumme personal farmeriksi. Hän opastaa ja ohjaa meitä. Haemme satokauden aikana omalta pellolta sato-osuutemme. Itsepoiminta on elämys, ja takuu tuoreista kasviksista. Nautit satokaudesta yhdessä oman puutarhurin ja jäsenten kanssa. Yhdessä pystymme palkkaamaan puutarhurin ja maanviljelyn investoinnit. Jaamme myös riskin maanviljelystä viljelijän kanssa.
Jo 19o0-luvun alussa Herttoniemen kartanon puutarhurin John Bergbomin muistiinpanoista on löytynyt idea, jossa paikalliset lapsiperheet voisivat käydä istuttamassa pellolla ja kartanon puutarhurit hoitaisivat istutukset satokauden ajan. “Tätä pitäisi opettaa pääasiassa lapsille niin, että jokainen oppilas saa hoidettavakseen oman penkin, johon hän kylvää ja istuttaa: syksyllä hän saa pitää sadon itsellään.” Samat perheet tulisivat korjaamaan sadon ja näkemään mistä ruoka tulee ja kuka sen kasvattaa. Aivan samanlailla kuin nyt vuonna 2022. (lähde: Herttoniemen kartano - Säteritiloista museoksi, Sibritt Backman)
Tehdään tästä pikku paratiisi ja turvasatama kaikilta murheilta ja kriiseiltä.
Me tarvitsemme omaa peltoa. Nyt otamme uusia jäseniä mahdollistamaan uuden pellon Herttoniemeen ja puutarhurin hoitamaan sitä.
Viljelijät Emily ja Tom hoitavat peltoa heinäkuuhun saakka ja lähtevät sitten perustamaan omaa tilaa Porvooseen. Elokuussa uusi palkattu viljelijä Anniina Hillebrant aloittaa uutena viljelijänä Herttoniemen kartanolla. Hän on ollut aikaisemmin töissä Stadin puutarhurilla, joten tuntee paikat ja maan. Satokausi alkaa samalla viikolla kuin koulut alkavat. Satokausi kestää 10 viikkoa ja loppuu lokakuussa. Satoa pääsee hakemaan itsepoimintana kerran viikossa. Sadonhakuaika on ti-to klo 12-20 välisenä aikana. Eli kolme päivää ja iltaa hakea sato-osuus pellolta. Sadonjaossa on aina läsnä puutarhuri, jolta voi kysyä neuvoja ja vinkkejä.
Liity osuuskuntaan ja tule mukaan.
Lue tiedote aiheesta tästä linkistä.