Viewing entries in
kakut

Satokauden suklaakakku

Satokauden suklaakakku

Tämän kakun mehevyys tulee taikinassa olevasta hillokkeesta, joka on tietenkin itse sesongin kasviksista valmistettua,. Hilloke tuo taikinaan myös rakennetta ja mahdollistaa näin mehevän ja kuohkean vegaanisen kakun. Resepti taipuu hyvin myös gluteenittomaan versioon, kun korvaat jauhot gluteenittomilla jauhoilla.

Olen tehnyt tätä ainakin raparperilla, raparperi-mansikalla, fenkolilla ja kesäkurpitsalla ja maku muuntuu sujuvasti sesongin mukaisesti. Useat kasvikset sopivat hyvin hilloihin tai hillokkeisiin, erityisesti kun sekoittaa niitä tutumpien kuten marjojen kanssa. Täältä sivuilta löytyy resepti mm. kesäkurpitsa-punaherukkahilloon.

Hillon ja hillokkeen ero on muuten siinä, että hilloke on paksumpaa ja siinä on ns. sattumia mukana. Hillo puolestaan on mahdollista tehdä jopa pelkästään mehusta hillosokerin avulla. Itse valmistettuun hilloon kannattaa jättää mukaan kasviksen kokonaisia paloja sattumiksi, joten hillo saa enemmän rakennetta ja kiinteyttä.

Jos valmistat kakun makeammasta hillosta, vähennä reseptin sokerin määrää. Jos käytät esim. mehumaijan sakat, jossa vähemmän sokeria, voit puolestaan lisätä sokerin määrää.

Satokauden suklaakakku

Taikina:

1 dl öljyä
2 dl satokauden kasviksista valmistettua hilloketta (esim. raparperi, fenkoli tai kesäkurpitsa)
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta (voit korvata osan jauhoista täysjyväjauhoilla ja saat enemmän makua ja ravintoaineita)
1-2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajauhetta
(0,5 dl suklaaraetta tummasta suklaasta)

Ohje:

Sekoita öljy, sokeri ja hilloke keskenään. Lisää joukkoon jauhot ja kaakaojauhe siivilän läpi, jotta mukaan ei jää kaakaopaakkuja. Jos haluat suklaisemman kakun .lisää mukaan suklaapaloja tummasta suklaasta

Lisää taikina öljy-korppujauhotettuun vuokaan tai esim. irtopohjavuokaan.

Paista 200 astetta n. 35 min.

Resepti ja kuva: Terhi Suvilehto

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsaa nousee usein pellolta runsaasti ja voi olla haastavaa keksiä, mihin sitä hyödyntää. Tämä herkullinen ja mehevä kakku on helppo ja nopea valmistaa ja on lisäksi vegaaninen.

Kesäkurpitsan tilalla voi käyttää myös esim. juures- (esim. porkkana, kyssäkaali) tai kurpitsaraastetta. Joskus olen valmistanut kakun punajuuresta ja lisännyt taikinaan kaakaojauhetta ja mausteiden tilalle ripauksen chiliä. Kakun voi toki valmistaa pelkästään tavallisista vehnäjauhoista, mutta täysjyvävehnäjauhot antavat kakkuun täyteläisempää makua ja tekevät siitä myös terveellisemmän.


Kesäkurpitsakakku

2 dl vettä
2 dl öljyä
3 dl sokeria
200g (n. 4 dl) kesäkurpitsaraastetta (myös juurekset ja kurpitsa sopivat hyvin)
3,5 dl vehnäjauhoja + 3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
(TAI 7 dl vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
1 vaniljajauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkiväärijauhetta

Vatkaa vesi, öljy ja sokeri sekaisin. Lisää mukaan kesäkurpitsaraaste.

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Sekoita jauhoseos muun taikinan joukkoon.

Öljyä ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada ja tasoita taikina vuokaan.

Paista 225°C n. 40-45 min.

Maittavia kakkuhetkiä!

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto