1 Comment

Kesätöihin Kaupunkilaisten omalle pellolle

Kaupunkilaisten oma pelto etsii vantaalaisia nuoria kesätöihin.IMG_0326 Tarjoamme neljälle 1997- 2000 syntyneelle vantaalaiselle nuorelle kesätöitä 1.-12.6 TÄYNNÄ 15.-26.6. TÄYNNÄ. Kiitos kaikille hakijoille.

Työnkuvaus: Työtehtävänä on sadonkorjuuta, istutusta ja kitkentää. Se on fyysistä ja välillä yksitoikkoista työtä. Toisaalta meillä on 40 erikasvia, joten työ kyllä vaihtuu. Lisäksi kannattaa huomioida, että vaatteet likaantuvat eli työvaatteet (likaa kestävä varustus) pitää olla. Kesätyöntekijöiltä kaivataan pitkäjänteisyyttä, kiinnostusta fyysiseen ulkotyöhön ja hyvää asennetta.

Työaika: 7 tuntia per päivä eli klo 8-15 on työaika ja 10 päivän kesätyöjakso. Katso ylhäältä ajankohdat.

Tarjoamme: 500 euron (brutto) palkka 10 päivän työjaksosta. Ja lounaan työpäivinä.

Työpaikka eli Kaupunkilaisten oma pelto sijaitsee Vantaan Korsossa Vallinojalla. Katso linkki. Kaupunkilaisten oma pelto on Ruokaosuuskunnan omistama kumppanuusviljelymalli. Lue lisää ruokaosuuskunnasta tästä linkistä.

Jos olet 97-00 syntynyt vantaalainen nuori, jota paikka kiinnostaisi laita kesätyöhakemus (vapaamuotoinen) osoitteseen ruokaosuuskunta@gmail.com otsikolla: KESÄTYÖ

Vuodelle 2015 Kesätyöntekijät on VALITTU. Kiitos hakemuksista ja hyvää kesää kaikille.

1 Comment

Comment

Varhaisperunaa, leskenlehtiä & takiaisenjuuria

Huhtikuu on ollut hyvin kuiva Etelä-Suomessa. Jopa savimaa on kuivunut ja kantanut konetta. Savisilla pelloillamme on päästy varhaisperunat istuttamaan ajoissa. Pistimme perunat maahan 61 vuorokautta ennen juhannusviikon maanantaita. Jee, kerrankin ehdimme! Syksyltä jääneet harsot, jotka suojaavat kasvejamme tuholaisilta sekä halloilta, ovat kuivuneet kevätauringossa. Aurinko on pilkahdellut taivaalla ja pieniä aurinkoja, leskenlehtiä, näkyy siellä täällä pellon pientareilla. Sateen jälkeen myös nurmi viheriöi ja silmut aukeavat. Kevät, valo & kasvu! steiner-harjoittelijat

Pieniä aurinkoja ponnistaa maasta

 

 

 

 

 

 

 

Oman pellon huhtitöihin on kuulunut varhaisperunamaan äestystä, kanankakkalannoitusta, paikkojen kevätsiivousta, peltolaitteiden hakua paikoilleen, maa-artisokan nostoa, talven tuulien vai pitäisikö sanoa ilmastonmuutostuulien rikkomien kausihuoneen tuuletusluukkujen korjausta, kasvihuoneen kitkentää, kausihuoneen kasvupenkkien tekoa sekä rucolan istutusta kausihuoneeseen.

Ja tietysti uuden laitteen säätöä ennen perunan istutusta. Muuten Esko kulkee hyvin!

Viime lauantaina 18.4. oli ensimmäinen tämän kauden peltotapahtuma. Omalle pellolle saapui n. 30 ihmistä kuuntelemaan, mitä minnekin tulee kasvamaan. Viikkasimme kuivat harsot yhdessä pois ja laitoimme jäisiä tilalle kuivumaan. Söimme hernekeittoa ja mustikkapiirakkaa pellolla. Sen jälkeen suuntasimme kohti Mustosen puutarhaa. Tämä osuuskuntalaisten virkistyspuutarha tuli myös osallistujille tutuksi. Opimme Kaisa Vermasheinän johdolla keräämään nokkosia, takiaisen juuria ja vuohenputken versoja, jotka muuten ovat nyt maukkaimmillaan.

Kiitos Ollille mahtavan maistuvasta hernekeitosta!

Raparperi on kuin maailman seitsemäs ihme, kun se punaisena versoaa maan pintaan. Vieressä rapsakoita vuohenputkia parhaimmillaan.

 

Vappua kohti pelto odottaa lannoitustaan. Peltomaatamme hedelmöittämään on tilattu mm. hevosenlantakompostia Hyvinkään luomutilalta. Huhtitoukokuun vaihteen orgaaninen lannoitus saa riittää maaperämme mikrobeille, uskollisille osuuskunnan työntekijöille, ruoaksi kasvukauden ajaksi. Hajottaessaan orgaanista ainesta, ne samalla vapauttavat ravinteita pellon kasvien käyttöön. Ne tekevät työtä pellon kasvun eteen ja meidän viljelijöiden tulee ruokkia maaperämikrobeja orgaanisella aineksella. Maan hoidosta alkaa terve hyvä kasvukausi!

 

Comment

Comment

Green Care by Ruokaosuuskunta

Hyvää tekeviä uutisia. Ruokaosuuskuntaan on liittynyt Lilinkotisäätiö. Säätiö tarjoaa kodin noin 300 mielenterveyskuntoutujalle kuudessa palvelutalossa eri puolilla Helsinkiä. Säätiö tarjoaa tuettua asumista, palveluasumista ja tehostettua palveluasumista; eli kolmen tasoisesti tuettua asumista. Lue miksi säätiö liittyi Ruokaosuuskunnan jäseneksi. Lilinkotisäätiön henkilökuntaa ja asukkaita tutustumassa Kaupunkilaistemn omaan peltoon. Heidi Hovi kertoo viljelysuunnitelmista ja esittelee toimintaa pellolla.

Peltotoiminnan tavoitteina on säätiöllä mm. tarjota asukkaille talon ulkopuolista järkevää toimintaa, mahdollisuuden kohottaa kuntoa ja hyötyä luonnon elvyttävistä vaikutuksista. Työ ulkona takaa myös hyvät, luonnolliset yöunet. Eri talojen asukkaat saavat mahdollisuuden tutustua toisiinsa ja solmia uusia ihmissuhteita. Myös tasavertainen kanssakäyminen muiden ”peltolaisten” kanssa tulee varmasti olemaan merkityksellistä. Kasvun seuraaminen tuo toivon ulottuvuuden, jos mieli on matala ja työ pellolla kehittää sitoutumista, vastuunkantoa ja pitkäjänteisyyttä. Hyödyt ovat varmasti moninaiset.

"Uskon, että myös toimintaan mukaan lähtevät työntekijät nauttivat ja toiminta tukee myös heidän hyvinvointiaan." toteaa Kati Jokinen Lilinkotisäätiöstä. "Sen, mitä sadolla sitten aikanaan teemme, päätämme yhdessä asukkaiden kanssa. Mm. Mäkikoti tarjoaa hieman kevyemmin tuettua asumispalvelua (=palveluasumista), jossa osalla asukkaista on toive kuntoutua ihan itsenäiseen asumiseen. Voisin ajatella, että meillä voitaisiin esim. harjoitella ruuan laittoa oman sadon annista yhdessä asukkaiden kanssa."

Ruokaosuuskunnan alusta asti on ollut tavoitteena saada Kaupunkilaisten omasta pellosta kestävä liiketoimintamalli niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ympäristöllisesti. Nyt yhteistyö Lilinkotisäätiön kanssa vahvistaa meitä sosiaalisesti ja voimme sanoa, että pellolla on green care toimintaa. Toivomme, että Kaupunkilaisten oma pelto lisää hyvinvointia ja elämänlaatua jäsenillemme. Tervetuloa porukkaan Lilinkotisäätiö.

Lilinkotisäätiö on Ruokaosuuskunnan jäsen ja ostanut satokaudelle 2015 2 sato-osuutta. Kaupunkilaisten oma pelto mahdollistaa hienot ja uudet kokeilut ilman hankkeita tai apurahoja. Näin pääsemme nopeasti testaamaan käytännössä mikä toimii ja mikä ei. Sen jälkeen parempi kehittää toimintaa isommaksi ja monistaa esimerkiksi muille paikkakunnille.

Lisätietoa Ruokaosuuskunta, Olli Repo, perustaja & hallituksen varapj. 050-571 5032, olirepo(ät)gmail.com

Lilinkotisäätiö, Kati Jokinen, palvelutalon johtaja 050-466 3383, www.lilinkoti.fi

Liity jäseneksi tästä

Comment

2 Comments

Valloittavat Villiyrtit :: Hortoiluretket Herttoniemessä

Toukokuussa villiyrtit ovat parhaimmillaan! Miten nokkosen tai maitohorsman versoja voi käyttää, miten vuohenputken tunnistaa? Vuonna 2014 järjestimme muutaman hortoiluretken Herttoniemessä Kaisan opastuksella, kun Kaisa oli työharjoittelussa Ruokaosuuskunnalla. Nyt Kaisalla on oma yritys  Juuret maassa.

Tule tutustumaan keväällä kasvaviin villiyrtteihin ja opettelemaan niiden keruuta ja käyttöä luonnontuotekouluttaja Kaisa Vermasheinän opastuksella. Opit tunnistamaan villiyrttejä ja näkemään rikkaruohot uudessa valossa. Hortoiluretken päätteeksi kokoonnumme Fastholmaan paistamaan nokkoslettuja. Mukaan mahtuu 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Osallistumismaksu on 16 € jäsenille (Jäsenhintaan ovat oikeutettuja Herttoniemen ruokaosuuskunnan tai ruokapiirin jäsenet)ja normaalihintainen osallistumismaksu on 20 €. Ilmoittaudu tästä.

Ajankohdat: pe 8.5. ja/tai ma 11.5. klo 17:30 - 20 Lähtö/kokoontuminen: Herttoniemen kirjastolta, kettutie 8 C, Herttoniemi (Siilitien metroasemalta 500 m)

Päätämme retken Fastholmaan, jossa paistamme nokkoslettuja.

Retkelle tarvitset mukaan keräilyyn sopivan korin tai paperikassin, pieniä pusseja eri kasvilajeille, hanskat, sakset ja kostealla kelillä saappaat.

hortoiluretket_juliste_blogi

Tervetuloa!

2 Comments

2 Comments

Kiinnostaako Ruokaosuuskunnan jäsenyys?

Ruokaosuuskunta ottaa uusia jäseniä satokaudeksi 2015. Oman pellon kasviksista pääsevät nauttimaan heti kesäkuussa 2015 varmimmin ne, jotka liittyvät mukaan osuuskuntaan ennen satokauden alkua. Ruokakuntia on nyt mukana jo yli 190, sato-osuuksia pelto tuottaa 210. Nopeimmat syövät siis tässäkin hommassa hitaat tai ainakin pellon herkullisen, biodynaamisesti viljellyn sadon.

Jäsenyydestä kiinnostuneille tarkempia ohjeita jäseneksi liittymisestä.

2 Comments

Kaupunkilaisten oma pelto by Ruokaosuuskunta

6 Comments

Kaupunkilaisten oma pelto by Ruokaosuuskunta

panorama21.jpg

Ruokaosuuskunnan Kaupunkilaisten oma pelto -projekti on ensimmäinen Community Supported Agriculture -mallin kokeilu Suomessa. Emme kuitenkaan ole tyytyneet malliin ihan sellaisenaan, vaan muokanneet siitä omanlaisemme. Me kaupunkilaiset haluamme tietää, missä ruokamme kasvaa ja kuka sen kasvattaa. Niinpä päätimme perustaa oman pellon ja palkata sitä viljelemään puutarhurin. Peltomme sijaitsee Vantaan Korsossa.

Kaupunkilaisten oma pelto -hanketta hallinnoi Herttoniemen ruokaosuuskunta.

Kiinnostuitko? Liity ruokaosuuskuntaan

Lataa tästä PDF-muodossa: Kaupunkilaisten oma pelto

 

6 Comments

Comment

Infotilaisuus

Comment

Comment

Ruokaosuuskunnan kokous 3.2.2015

Herttoniemen Ruokaosuuskunta Ylimääräinen kokous Pöytäkirja

Aika: Ti 3.2.2015 Paikka: Herttoniemen kirjasto, kokoustila Kettutie 4 C, Helsinki

Läsnä: Osallistujaluettelo liitteenä (Liite 1.)

Asialista: 1. Kokouksen avaus, kokouksen puheenjohtajan, sihteerin sekä kahden pöytäkirjan tarkastajan valinta: Ruokaosuuskunnan puheenjohtaja Olli Repo avasi kokouksen klo 18.05. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Olli Repo, sihteeriksi Marja-Liisa Lampinen, pöytäkirjan tarkastajiksi Meeri Taimisto ja Jyrki Levä. Pöytäkirjan tarkastajat toimivat tarvittaessa ääntenlaskijoina.

2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus: Kokouskutsu on lähetetty sääntöjen mukaisesti kaksi viikkoa ennen kokousta sähköpostitse kaikille osuuskunnan jäsenille, joten kokous on laillinen ja päätösvaltainen.

3. Vuoden 2014 palautekyselyn katsaus: Palautekyselyn suljettuihin kysymyksiin annetut vastaukset on viety graafisena esityksenä osuuskunnan verkkosivuille jo aikaisemmin. Marja-Liisa Lampinen esitti koosteen avoimista vastauksista PowerPoint –esityksenä. (Liite 2.) Palautteesta keskusteltiin lyhyesti.

4. Viljelyajatukset ja viljelytiimin esittely vuodelle 2015: Viljelijä Heidi Hovi esitteli vuoden 2015 viljelytiimin ja viljelysuunnitelman PowerPoint –esityksenä. (Liite 3.) Kolmatta viljelijää ei ole kokoukseen mennessä vielä löytynyt. Häntä etsitään edelleen.

5. Toimintasuunnitelmat vuodelle 2015: Olli Repo esitteli hallituksen ehdotuksen toimintasuunnitelmaksi. (Liite 4.) Suunnitelmista keskusteltiin. Hallituksen ehdotus hyväksyttiin jatkotyöskentelyä varten.

6. Osuuskunnan organisaation uudistaminen: Virpi Ahola esitteli hallituksen ehdotuksen osuuskunnan organisaation ja työnjaon uudistamiseksi PowerPoint –esityksenä. (Liite5.) Ehdotuksesta keskusteltiin.

7. Ruokapiirin esittely: Aikapulan vuoksi esittely jätettiin seuraavaan kokoukseen.

8. Satomaksun suuruuden, talkootuntimäärän ja –maksun päättäminen vuodelle 2015: Hallitus esittää, että satomaksu säilyy ennallaan 450 €:na, talkoominimi on 10 h satokaudessa ja puuttuvien talkootuntien korvaus on 10 €/h. Asioista keskusteltiin ja esitettiin myös muita ehdotuksia. Hallituksen esitys lopuksi hyväksyttiin.

9. Osuuskunnan vuoden 2015 talousarvion esittely ja hyväksyminen: Olli Repo esitteli talousarvion vuodelle 2015. (Liite 6.) Keskustelun jälkeen esitetty talousarvio hyväksyttiin.

10. Uuden hallituksen valinta: Edellisestä hallituksesta ovat käytettävissä Virpi Ahola, Hilkka Helsti, Kai Karlsson, Marja-Liisa Lampinen, Joonas Pekkanen, Olli Repo ja Meeri Taimisto. Heidät valittiin jatkoon. Uusina jäseninä valittiin Mariaana Nelimarkka, Veera Ristikartano ja Silva Tähkiö. Jäsenet hallitukseen vuodelle 2015 valittiin yksimielisesti.

11. Muut asiat: Muita asioita ei ollut.

12. Kokouksen päättäminen: Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 20.00.

Helsingissä 3.2.2015 Olli Repo, puheenjohtaja Marja-Liisa Lampinen, sihteeri Meeri Taimisto, pöytäkirjan tarkastaja Jyrki Levä, pöytäkirjan tarkastaja

Liite 2

Liite 3

Liite 4 ja 6

Liite 5

Comment

2 Comments

Valmistautuminen satokauteen 2015

Osa1: Traktorien huolto (osa2 -> scrollaa alaspäin)unnamed Traktorit haettiin keskiviikkona 25.2. Kaupunkilaisten omalta pellolta Porvoon Amistoon vuosihuoltoon. Mahtavaa kun tälläisiä yhteistyökumppaneita löytyy. Traktorien kunto ja toimintavarmuus ovat iso tekijä sadon onnistumisessa vuonna 2015:sta. unnamed (1) Massey Ferguson ennen pesua. unnamed (4) unnamed (2) 2 tunnin pesun jälkeen alkoi maalipinta näkyä. Amiston kunnossapitoasentaja opiskelija Joonatan Tengvall teki hyvää työtä tottunein ottein. unnamed (3) Ja pesun jälkeen. Nyt Massikka ja Deutz ovat valmiina tutkittavaksi. Mitä sitten tapahtuu ja mitä traktoreille seuraavaksi tehdään? Tulemme julkaisemaan traktorien huoltotoimenpiteitä blogissamme.

Korjauslista, ma 2.3.2015

Massey Fergussonin tarkastuksessa havaittiin seuraavat viat/puutteet: Valot Lämpömittari Etupyörien pultit Jäähdytin Polttoaineen suodattimet Tuulettajan hihna Vaihdekepin kumit Valokatkaisimet Öljynsuodatin ja öljyt Öljynpainemittari Ulosottoakselin stefa

WP_20150227_12_15_47_Pro Massey Fersussonin etuakseli on nyt levitetty 1,5m raidevälille.

WP_20150302_12_28_01_Pro

Osia on etsitty netistä.

4.3.2015 Massikan peräkoukun nostoketjut on uusittu ja laukaisumekanismin vipu korjattu. Hyvää työtä tekevät Amiston kunnossapitoasentajaopiskelijat! WP_20150304_15_16_20_Pro 6.3.2015 Varaosat saapuivat. WP_20150306_13_22_13_Pro WP_20150306_10_31_27_Pro

11.3.2015 Deutzin käynnistymisessä on ollut edellisellä kaudella ongelmia. Epäilyksiä oli hehkun lämpenemättömyydessä mutta imusarjahehku lämpenee. Tarkistimme asian infrapunalämpömittarilla. Suurempi ongelma löytyi starttimoottorista jonka hiilet olivat aivan loppu. Kuvassa vanha loppuunkulunut hiili vasemmalla ja uusi oikealla. Uudet hiilet myynyt mies varoitteli meitä starttimoottorin muista mahdollisista vioista. Yritämme selvitä startin korjauksesta 21€. Uusi starttimoottori maksaa 400€. WP_20150311_16_27_00_Pro

WP_20150311_09_45_49_Pro

13.3. Aloitimme Deutzin huoltamisen. Starttimoottori on paikoillaan uusine hiilineen. Moottorissa on uudet öljyt ja suodatin. Tutkimme sähköjärjestelmää öljynpainevalon ja ajovalojen osalta. Hapettumia tuntuu oleva paljon johtoliitoksissa. Käsikaasu ja sammutusnappula odottavat vielä työjonossa. Massikka sai tänään etuvalot. WP_20150313_13_18_57_Pro

WP_20150313_13_18_39_Pro

WP_20150312_14_40_39_Pro

WP_20150312_09_28_46_Pro

20.3. Uusia ongelmia ja toivottavasti niiden ratkaisuja... Käynnistimme Massikan ja tarkastelimme käyntiä. Latausvalo ei sammunut vaan ilmoitti laturiviasta. Avasimme laturin, jonka sisältä löytyi ainekset pikkulinnun pesään. Huomasimme myös toisen hiilen kuluneen aivan loppuun. Uusi hiili on nyt asennettu, toimiikohan lataus nyt? Koekäytön yhteydessä huomasimme polttoainevuodon syöttöpumpussa. Nyt ratkesi tyhjän tankin mysteeri. Polttoainesäiliö tyhjenee vuotavan pumpun kautta. Uudet syöttöpumpun tiivisteet hankittiin ja asennettiin. Yritämme koeajoa Ensiviikolla.

WP_20150320_12_30_57_Pro

WP_20150320_09_24_55_Pro

 

 

 

 

2.4.2015

Massikka alkaa olla valmis pellolle. Uusi ilmansuodatin asennettiin tänään. Deutzin sähköongelmat jatkuvat. Hapettumia toisen perään.

WP_20150402_14_55_38_Pro

WP_20150331_11_41_45_Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

13.4. Nyt on traktorit pellolla. Tekemistä olisi vielä ollut. Keskityimme koneiden käyntiin liittyviin asioihin. Yhteiskuvassa Kone- ja metallin päättävän luokan opiskelijoita. Traktoreista saatii 4 ammattiosaamisen näyttöä. 2 moottorihuoltoa ja 2 sähkömekaanista asennusta. Tulevaisuudessa kehitämme talvihuoltokonseptiamme. WP_20150413_07_11_24_Pro

WP_20150402_14_09_40_Pro Iso kiitos Porvoon Amiston kunnossapitoasentajaopiskelijat ja ohjaaja-opettaja Tomi Laavi. Tämä traktorien kunnostus on ollut meille ISO asia ja apu. Ollaan todella kiitollisia avustanne Ruokaosuuskuntaa kohtaan. Yhteistyökuvioita varmasti kehitetään jatkossa.

4.5. Samalla kun traktorit palautettiin pellolle niin perunannostokone ja sokerijuurikashara otettiin koululle huoltoon. Perunannostokoneen etupään säätö ja rungon halkeama ovat korjattu. Sokerijuurikasharan säätöruuvit on herkistetty. Koneet palautuvat pellolle vapun jälkeisellä viikolla. WP_20150428_09_39_46_Pro

WP_20150428_10_23_44_Pro

2 Comments

Ketä me olemme

Comment

Ketä me olemme

logo_OMAPELTO-01 copy.jpg

Ruokaosuuskunta on vuonna 2011 perustettu, 100% osuuskuntalaisten omistama voittoa tavoittelematon organisaatio. Osuuskunnan tavoitteena on luoda uudenlaista, kestävää ja monipuolista ruoantuotantoa ja ruokakulttuuria. Rahoitamme toimintamme joukkorahoituksella: myymme sato-osuuksia ennakkoon ruokaosuuskunnan jäsenille. Ruokaosuuskunta ei saa eikä hae maataloustukia maanviljelyyn. Yritämme luoda maanviljelykseen, niin ekologisesti ja sosiaalisesti kuin taloudellisestikin kestävän mallin. Haluamme tietää, mistä ruokamme tulee ja kuka sen viljelee.

Haluamme puhtaita ja hyvältä maistuvia raaka-aineita. Viljelemme biodynaamisesti; meillä on luomu- ja Demeter-merkit. Kasvattamalla itse oman ruokamme olemme lisänneet tietoisuutta ruoan tuotantoon ja kulutukseen liittyvistä laajemmista kysymyksistä. Olemme myös ainoa Yhteiskunnallinen yritys -merkin saanut maatila Suomessa.

Missiomme on jakaa osaamista ja ymmärrystä kestävästä kumppanuusmaataloudesta ja ruokakulttuurista sekä edistää yhteisöllistä kulttuuria ja jakamistalouden ideaa. Lunastamme tämän teoilla ja konkreettisilla esimerkeillä. Kannustamme vuosittain saamaan kaikki jäsenet vierailemaan osuuskunnan ‘Kaupunkilaisten omalla pellolla’ ja osallistumaan omien mahdollisuuksien puitteissa yhteiseen toimintaan. Haluamme innostaa ihmisiä itse toimimaan yhteisen asioiden puolesta ja osoittaa, että yhdessä tekemällä voi vaikuttaa haluamiinsa asioihin. Mottomme on: Kun tehdään itselle, on fiksumpaa tehdä hyvin. Kun teemme asioita 180 osuuskuntalaisen kanssa, ovat läpinäkyvyys ja avoimuus toiminnassa lähtöedellytyksiä. Ympäristöstä huolehtiminen ja sosiaalinen kestävyys ovat meille toimintaamme ohjaavia periaatteita. Etsimme ja kokeilemme uusia ekologisempia ratkaisuja toiminnassamme. Tuemme toiminnallamme myös pieniä paikallisia yrityksiä.

Ruokaosuuskunta hallinnoi myös Uudenmaan ruoka -foodhubia. Uudenmaan ruoka on paikallisten ja satokauden tuoreimpien elintarvikkeiden jakelukeskus eli foodhub. Uusmaalaisten tuottajien kanssa kehitetty uraauurtava malli lyhentää ruuan reittiä pellolta pöytään. Suurin syy olla kumppanuusmaataloudessa on paikallisten / pientuottajien tukeminen suoraostoilla. Siksi Uudenmaan ruoka mallissa on avoinhinnoittelu, jossa näkee mikä osuus menee tuottajalle, verottajalle ja foodhubille. Olemme kehittäneet uuden www.ekompi.net sivuston, jonka kautta kuka tahansa voi tilata paikallisilta lähi- ja luomutiloilta.

Osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun kestävämmästä ruoan tuotannosta ja rakennamme yhteyksiä uudenlaisen kestävän ruoantuotannon tekijöihin myös kansainvälisesti.

Think global, act local! Ajattele isosti, toimi paikallisesti.

Kiinnostuitko? Liity Kaupunkilaisten omaan peltoon

demeter.png
eu_organic_logo_colour_rgb.jpg
Yhteiskunnallinen-Yritys_merkki1.jpg
uudemaanruoka_logo.jpg
 

Comment

Comment

Työharjoittelemaan

etsimme_harjoittelijoita_2015 Etsimme työharjoittelijoita Kaupunkilaisten omalle pellolle. Huhtikuussa peltotyöt aloitetaan ja päättyvät sadonkorjuuseen marraskuussa 2015. Varaa paikkasi nyt!

Nyt on vapaana syyskaudelle 2015 työharjoittelupaikkoja. Myös työkkärin kautta onnistuu työharjoittelu Kaupunkilaisten omalla pellolla.  

Ota yhteyttä: ruokaosuuskunta@gmail.com tai olirepo@gmail.com (huom. olli yhdellä l:llä)

Tervetuloa!

Comment

Comment

Hyvää talvea Oma pelto & Osuuskunta

Oma pelto Kasvukausi vierähti. Parhaillaan ensi lumi sataa myös pääkaupunkiseudulle. Oman pellon maa on ollut hennon lumen peitossa jo muutaman kerran syksyn aikana ja satoi tänä vuonna juhannusviikollakin räntää pellolla. Puiden rangat ovat näkyvissä, tähtitaivas loistaa yllämme, maa on mustana, käännetty ympäri, kynnetty ja elämä on poissa ympäristöstä. Luonnon värit ja tuoksut ovat pois. Alamme elää mustavalkoista talven aikaa. Elämä ja voima pitäisi löytää itsestä sisältä.

Heidillä on toimisto aina mukana pellolla, joskus täyyy riisua ensmmäinen kuravaate kerros, että saa vastattua osuuskuntalaiselle

Oman pellon tämän vuoden työntekijät kiittävät Ruokaosuuskuntaa. Kiitos, että olette sopeutuneet syömään kotimaista, luonnonmukaista, lähi- ja sesonkiruokaa. Kiitos, että haluatte tietää missä ruokanne kasvaa, kuka sen kasvattaa, miten se vaikuttaa ympäristöön ja millainen on ruoan matka pellolta pöytään.

Sandron tapasi usein kasvukausen aikana kompostin vierestä täysin keskittyneenä lanttuihin

Eräs osuuskuntalainen totesi viime viikonloppuna pellolla, että jakojen loppuessa joutuu taas alkaa miettiä mistä ruokansa ostaa ja mitä aikoo syödä. Tähän asti jaot ovat määränneet ruoan valmistusta. Niinhän se on, nykyään harva syö vuoden ajan mukaan sesonkiruokaa. Kaupan hyllyltä löytää aasialaiset riisit ja kiinalaiset mansikat. Voimme syödä, lainata, Aasian aurinkoa ja työtä. Millaisen matkan riisin jyvät ovat tehneet ja kuinka paljon vaivaa sekä energiaa niiden viljelemiseen ja kuljetukseen on käytetty. Ruokajärjestelmä on monimutkainen, siihen liittyy lannoiteteollisuus, torjunta-ainevalmistajat, logistiikka, tukut, kaupat, myyjät, ostajat yms. Ruokaosuuskuntalainen valitsi yksinkertaisemman tien, lyhyen ruokaketjun, Oman pellon, biokaasupakettiauton ja itsepalveluperiaatteella toimivan jakopisteen. Se kaikki vaatii kuitenkin myös työtä ja päätöksiä. Ennenvanhaan syötiin sitä mitä kylä tuotti ja luontoäiti tarjosi. Ruokaosuuskuntalaiset ovat valinneet sen tien tänäpäivänä. He ovat saaneet tuoreet vihannekset suoraan pellolta, silloin kuin niissä on ollut eniten vitamiineja. Niiden säilömiseen ei ole käytetty turhaa energiaa. Osuuskuntalainen on saanut ne silloin, kun ne ovat olleet parhaita biodynaamisesti viljeltyjä kasviksia.

Timon taas löysi traktorin selästä  tai nauriiden parista

Heidi kiittää kaikkia harjoittelijoita. Ilman teitä Oman pellon kasvukausi ei olisi ollut mahdollinen. Hienoa, että opiskelette haastavaa, fyysisen työn alaa, jolla on tärkeä tehtävä tulevaisuuden ruokaturvan haastetta täytettäessä. Kiitos Anniina, Martta, Ranja, Maria, Sari, Tomi, Jukka, Veera, Markus, Eveliina, Timo, Kaisa, kansainvälinen työleiri ja pellolla altiivisesti käyvät osuuskuntalaiset kuten Marja-Liisa ja Stadin aikapankin Maarit.

Osuuskuntalaisia Omalla pellolla 2014

Valtava kiitos hallituksellemme ja hallituksen ahkeralle puheenjohtajalle Ollille. Heidän ansiostaan mm. Kalasatamassa toimi ruokapiiri tänä vuonna Herttoniemen lisäksi ja uusi kontti saatiin jakopisteeksi. Iso kiitos ravintolakoulu Perholle monista hyvistä talkoista ja siitä, että luotte kestävämpää ruokakulttuuria Suomeen. Suuri kiitos myös kaikille, jotka olivat yhteistä satoa jakamassa.

Kalasataman jakopisteessaä sadonjakoa

Comment

Comment

Oman pellon siivous

Ensin koko kevät luotiin, kylvettiin sekä istutettiin, kesä hoidettiin, syksy korjattiin satoa ja nyt talven kynnyksellä täytyy saada kasvukauden muistot kerättyä pois niin että saa itsensäkin vielä pellolta pois. On tullut se aika vuodesta, kun valoisaa aikaa on juuri työpäivän verran. Meidän täytyy siivota kesä pellolta pois. Koko vuoden työ täytyy saada pakettiin ja maa käännettyä maahan päin talveksi. Ajattelen, että maa puhdistuu talvella, kun kasvijätteet kompostoituvat maan uumenissa ja lisäävät pellon humusta. Kynnetty murro 2014

Murro on nyt kynnetty. Kiitos osuuskuntalaisellemme Kai Karlssonille. Nykulla odottaa vielä siivoustaan ennen kyntöä. Eilen levittelimme harsoja kuivumaan apilanurmen päälle n. hehtaarin verran. Pari harsosäkkikuormaa haettiin peräkärryllä. Harjoittelijamme Markus tyhjensi rikkinäiset säkit peltokuoppiin ja kasasi kasaan ehjät ensi kautta odottamaan. Kävi meitä tällä viikolla auttamassa pellon vanha työntekijä Tuomaskin. Hän keräsi kasteluletkut kuivumaan. Kiitos kaikille syksyn apureille. Osuuskuntalaisemme Marja-Liisa totesi minulle tällä viikolla, että kyllä se kysyy lisätahtoa ja voimaa tulla marraskuussa kylmällä ja sateisella ilmalla harmaalle pellolle.

Tuomas & letkut

Kasvihuoneenkin maa on nyt jyrsitty ja Mustosen puutarha on laitettu talviteloille. Tänään siellä oli viimeisen peltoharjoittelijamme Markuksen näyttö pienkoneiden kanssa. Tämä oli myös hänen viimeinen harjoittelupäivänsä tältä kaudelta. Maa-artisokkaa Mustosen maahan jäi vähän ensi kevättä odottamaan. Toivotaan myös, että yrttimme talvehtivat hyvin.

Hyvää talvea kasvihuone!

Vielä pitäisi kasvijätteitä kerätä pois ennen kyntöä. Kaikki kaalin kannat, kookkaat paleltuneet kukkakaalit, hienot parsakaalikasvustot, pystyt maissit ja kuningas lehtikaalit pitäisi korjata kompostiin. Tätä teemme ensi viikonlopun talkoissa. Palsternakkatalkoot menivät hyvin, kiitos viime viikonlopun talkoolaisille!

Palsternakkatalkoissa 8.11.14

Comment