Viewing entries in
Reseptit

Comment

Kauraleipä

Alkuperäinen resepti 'Havrebröd' lehdessä Vego NR 5/2016 Tässä mukaeltu toteutus talkoisiin 29.10.2016

1,5 dl kaurahiutaleita, 1 dl kauraleseitä 2,5 dl 2,5 dl täysjyväspelttijauhoja 2,5 dl vehnäjauhoja 2,5 dl kauramaitoa 2,5 dl löysää kurpitsasosetta = uunissa paahdettua kurpitsaa + vettä (alkuperäisessä ohjeessa tummaa olutta) 0,5 dl tummaa siirappia 1 tl suolaa 1 tl leivinjauhetta 1 tl  soodaa n. 2 tl fenkolinsiemeniä n. 0,75 dl kurpitsansiemeniä (+ hiukan vuoan pohjalle) Öljyä ja jauhoja vuoan jauhottamiseen

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Öljyä ja jauhota n. 1,5 litran leipävuoka. Ripottele vuoan pohjalle kurpitsansiemeniä. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää nesteet ja sekoita. Älä vaivaa taikinaa. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle vähän kaurahiutaleita. Paista leipää 45-60 min. Anna jäähtyä, ennen kuin leikkaat viipaleiksi.

Kiitos ohjeesta Riitta!

Comment

Testattuja fenkolireseptejä

Comment

Testattuja fenkolireseptejä

5946799471_7462b9e929_b.jpg

Fenkolissa on niin vahva ominaismaku, ettei sen maustamiseen tarvitse kokkausvaiheessa paljoa lisätä. Keräsimme reseptitoimikunnalta ja pellon ruokablogaajilta hyväksi havaittuja fenkolireseptejä. 5946799471_7462b9e929_b

1) Soppailua-blogin kesäkurpitsa-fenkolikeitto

2 kesäkurpitsaa 1 fenkoli 6 dl vettä pala purjoa tai kevätsipulia 1 valkosipulinkynsi 1 1/2 tl kuivattua timjamia 1/2 kasvisliemikuutio 100 g kevytsulatejuustoa (voi korvata esim. ruohosipulituorejuustolla)

Paloittele kesäkurpitsat ja fenkoli. Suikaloi purjo ja murskaa valkosipulinkynsi. Keitä kasviksia liemikuutiolla ja timjamilla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää lopuksi sulatejuusto ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.

Ja vielä kolme erilaista lisukefenkolireseptiä:fenkolipaistos

Fenkoli sopii erityisen hyvin kalan kanssa, kuten näistä resepteistä käy ilmi.

2) Fenkoli ja ahven pussauskopissa Kulinaarimuruja-blogissa

Viereisen kuvan annos on tehty pellon omista fenkoleista! (Kiitos Jaana!)

3) Sikke Sumarin uunifenkoli, fenkolia Eevan tapaan Miamissa on yksinkertainen, mutta maukas esimerkiksi kanan kanssa. Toimii myös kylmänä!

4) Vegeblogin Herne-fenkolisalaatti ja grillatut kevätsipulit

Alex Niemisen julkaisemassa reseptissa salaattiin tulee fenkolin ja herneiden lisäksi myös pehmeää vuohenjuustoa.

 

Artikkelikuva: Alice Henneman, Flicks creative commons

Comment

Comment

Raparperimarmeladi

013_thumb[12] Raparperi on todella monikäyttöinen raaka-aine. Kun olet valmistanut siitä piirakat, kiisselit, juomat, hillot, sorbetit, jäätelöt, ketsupit, chutneyt ja tiramisut niin voisi olla aika tälle helpolle marmeladille.

Raparperimarmeladi

500 g raparperia paloiteltuna (noin 1 litra)

330 g marmeladisokeria (1pkt)

1/2 sitruunan mehu

1/2 sitruunan kuoret raastettuna

ripaus jauhettua vaniljaa

Laita raparperin palat kattilaan ja marmeladisokeri palojen päälle. Kuumenna varovasti ja sekoita, kun raparperista alkaa irrota nestettä. Lisää vanilja. Keitä, kunnes raparperi on pehmennyt. Lisää siivilöity sitruunan mehu ja raastettu kuori. Soseuta sauvasekoittimella ja purkita kuumana puhtaaseen hillopurkkiin.

Marmeladia ei ole pakko soseuttaa. Olen itse hienohelma, joka ei pidä sattumista marmeladin tai hillon joukossa. Raikas, makea marmeladi sopii lisäkkeeksi juustoille, jugurttiin, jäätelöön, kakkujen väliin tai vaikka lettujen kaveriksi. Makea marmeladi voi olla jännittävä lisäke paahteiselle, grillatulle lihalle.

Lue lisää Kiehumispisteen resepteistä tästä. Kiitos Kati mainiosta raparperimarmeladi ohjeesta.

Comment

Comment

Punajuuret uunissa pihlajanmarjahillon ja sinihomejuuston kera

Keitä pestyjä punajuuria niin kauan, että ne ovat kypsiä ( 1 - 2 tuntia). Kuori punajuuret, halkaise ne ja koverra leikattuun pintaan laakea kuoppa. Täytä kuoppa pihlajanmarjahillolla, laita päälle sinihomejuustoa. Laita täytetyt punajuuret voidellussa vuoassa tai leivinpaperilla uuniin niin pitkäksi aikaa, että ne ovat läpeensä lämmenneet ja juusto on sulanut. ( n. 220 C, n. ½ tuntia). Punajuuren makeus, pihlajanmarjan kirpeys ja homejuuston rasvainen suolaisuus muodostaa yllättävän ja hienon makuyhdistelmän.

Kiitos Maalalle sesonkireseptistä.

Comment

Comment

Punajuuri-suklaabrowniet

3 dl punajuurta keitettynä ja raastettuna (3 isohkoa punajuurta)nokare voita vuoan voiteluun 150 g voita 150 g tummaa suklaata 100 g saksanpähkinöitä 3 kananmunaa 3 dl sokeria 2,5 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta (2 rkl rommia) pinnalle: tomusokeria

Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi. Kuori ja raasta hienoksi. Vuoraa suorakaiteen mallinen vuoka leivinpaperilla ja voitele paperin pinta nokareella voita.

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Leikkaa pähkinät karkeaksi rouheeksi. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita hieman jäähtynyt suklaasula joukkoon. Yhdistä leivinjauhe ja pähkinärouhe jauhoihin. Lisää jauhot, punajuuriraaste ja halutessasi rommi taikinaan käännellen.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 30 (-40 minuuttia). Kokeile kypsyys puutikulla vuoan keskeltä. Paistoksen olomuoto kuuluu olla kostean mehevä, mutta ei raaka ja valuva. Anna jäähtyä hetki. Nosta leivinpaperin avulla leikkuulaudalle. Siivilöi tomusokeria pinnalle ja leikkaa paloiksi.

Ohje: Pirjo Toikkanen, Glorian ruoka ja viini Kiitos Inkerille reseptin jakamisesta.

Comment

Comment

Spagettikurpitsakeitto

kuva (3)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-2 spagettikurpitsaa
1 tlk luomukookosmaitoa
Luomukasvisliemikuutio
Ruususuolaa
Mustapippuria
Luomumanteleita
Luomupekonia

Halkaise kurpitsa(t) ja paahda 200-asteisessa uunissa uunipellillä leikkauspinta alaspäin noin tunti, riippuen kurpitsojen koosta. Poista siemenet ja kaavi sisus kulhoon. Jos sisus on kovin vetistä, voit valuttaa hetken siivilässä. Kiehauta kattilassa noin pari desiä vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Laita kurpitsamassa, kasvisliemi ja kookosmaito (lisää pikkuhiljaa, kunnes keitto on sopivan paksuista) tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Kaada keitto kattilaan, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan ja anna kiehahtaa. Tarjoile paahdettujen pekonikuutioiden ja paahdetun mantelirouheen kera.

Kiitos reseptistä Veera Ilvonen

Comment

Comment

Nieriää uunijuuresten kera

2 kpl nieriä-fileitä (tai yksi iso filee lohta, noin 1 kg)1 tl suolaa mustapippuria myllystä

Uunijuurekset: 8 isoa perunaa 5 porkkanaa 4 punajuurta 200 g lanttua 3-4 punasipulia timjamin oksia

Marinadi: 1⁄2 dl rypsiöljyä 1⁄2 dl hunajaa 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Koristeleluun: persiljaa

Sekoita marinadin ainekset suuressa kulhossa. Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Laita ne saman tien marinadin joukkoon, jotta ne eivät tummu. Kuori loput juurekset. Paloittele porkkanat sekä lohko punajuuret ja lanttu haluamallasi tavalla ja lisää ne perunoiden joukkoon. Kuori ja lohko lopuksi sipulit ja lisää ne sekä timjamin oksat juuresten joukkoon. Uunijuureksiin käy hyvin myös muut juurekset, esimerkiksi palsternakka ja juuriselleri.

Poista nieriä-fileistä nahka ja mausta fileet. Mikäli nahan poisto tuntuu hankalalta, voi fileet paistaa juuresten päällä myös nahkapuoli ylöspäin. Nahka on helppo poistaa kypsästä fileestä.

Laita juurekset voidellulle uunipellille. Kypsennä juureksia ensin 225 asteessa 15 minuuttia ja vähennä sen jälkeen uunin lämpö 200 asteeseen. Kun juurekset ovat kypsyneet noin 30 minuuttia, lisää niiden päälle nieriä-fileet. Anna kypsyä vielä noin 20 minuuttia fileiden paksuudesta riippuen. Mikäli käytät lohifileetä, laita se uuniin noin 10 minuuttia aiemmin, sillä sen kypsymisaika on pidempi.

Koristele fileet tarjolle pantaessa persiljalla.

Comment

Comment

Feta-pinaattipiiras

Pohja:2,5 dl vehnäjauhoja 1⁄2 dl kauraleseitä 1 tl leivinjauhetta 1⁄2 tl suolaa 100 g margariinia tai voita 1 muna

Täyte: 2-3 pientä sipulia 2 valkosipulinkynttä 2 rkl rypsiöljyä 1 l tuoretta pinaattia 200 g fetaa 1 dl silputtua basilikaa 3 munaa 2 dl ruokakermaa suolaa mustapippuria

Yhdistä vehnäjauhot, leseet, suola ja leivinjauhe. Nypi sekaan pehmennyt rasva. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista piirakkapohjaa 200 C asteessa 10 minuuttia.

Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja anna sen hautua hetken. Kaada pinaatti-sipuliseos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Kuutioi feta ja lisää se vuokaan. Lisää myös silputut basilikan lehdet. Vatkaa munat kevyesti kulhossa ja lisää niiden joukkoon kerma ja mausteet. Kaada seos piirakkavuokaan pinaatin ja fetan päälle. Paista 200 C asteessa noin 25 minuuttia.

Comment

Comment

Lanttupihvit

LANTTUPIHVIT

Kuoritaan lantut ja leikataan ne n. 1cm:n paksuiksi "pihveiksi". Kieritetään lanttupihvit kananmunassa ja korppujauhoissa ja paistetaan paistinpannulla kullanruskeiksi voissa. Kukin paistettu pihvierä ladotaan kattilaan/ pataan ja joka kerroksen väliin laitetaan suolaa ja valkopippuria. Paistinpannu huuhdotaan jokaisen erän paistamisen välissä vähällä vedellä ja vesi kaadetaan kattilaan paistettujen lanttupihvien päälle.

Kun kaikki lanttupihvit on paistettu, lisätään kattilaan niin paljon vettä, että pihvit juuri ja juuri peittyvät. Keitetään hiljalleen liedellä välillä pohjaa myöten varovasti sekoittaen (varo, ettei pala pohjaan) tai kypsytetään uunissa kunnes pihvit ovat pehmenneet sopiviksi. Lisätään 2 dl kuohukermaa. Kokeile haarukalla, kun haarukka uppoaa sopivasti pihviin, on ruoka valmista.

Tarjotaan makaronilaatikon ja puolukkahillokkeen (mieluiten norjalainen puolukkahilloke, resepti tässä alla) kanssa. Makaronilaatikkoon olisi parasta käyttää vanhanaikaisia pitkiä putkimakaroneja, jotka katkotaan keitinveteen. Jos ja kun niitä ei löydy, ovat sarvimakaronit hyviä. ( 400 g makaronia, 1/2 l maitoa, 1 muna, suolaa, valkopippuria).

Norjalainen puolukkahilloke

1kg puolukoita ja 2 dl vettä keitetään 5-10 min Kattila otetaan liedeltä. Lisätään kuumaan seokseen 600 g (n. 7dl) sokeria ja sekoitetaan, kunnes sokeri on sulanut.

Satoaikaan ja kirjallisuuteen liittyvä resepti. Kiitos Maala Niemiselle reseptin jakamisesta.

Comment

Comment

Lehtikaalikeitto

1 iso sipuli150 g tuoretta lehtikaalia 2 rkl voita tai rypsiöljyä 1 l kasvisfondia reilu 1⁄2 dl vehnäjauhoja 2 dl ruokakermaa 2 rkl aniksen siemeniä 2 rkl timjamia tai meiramia hienonnettuna 1⁄2 tl suolaa

Koristeeksi 4-5 retiisiä 50 g parmesan-juustoa raastettuna

Hienonna sipuli. Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista niistä kovat lehtiruodit. Suikaloi lehtikaalin lehdet. Kuullota sipulisilppu kattilassa. Lisää lehtikaali ja kuumenna sekoittaen muutama minuutti. Lisää kasvisfondi ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot kermaan huolellisesti ja suurusta keitto koko ajan sekoittaen. Keitä 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Paahda aniksensiemeniä kuumalla kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää siemenet sekä hienonnetut yrtit keittoon. Lisää suola. Huuhtele retiisit ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Jaa keitto lautasille ja koristele retiisisuikaleilla sekä parmesan-raasteella. IMG_2486 Kiitos Maritta ohjeesta!

Comment

Comment

Kyssäkaalisalaatti

1 kyssäkaali
1 omena
1 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Kuori ja raasta kyssäkaali sekä omena karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteen joukkoon jugurtti, sitruunamehu sekä mausteet. Kiitos Maritta reseptistä.

Comment

Comment

Lipstikkakeitto

1 sipuli1 palsternakkapala purjosipulia 3–4 perunaa kourallinen tuoreita tai pakastettuja lipstikanlehtiä vettä 2 rkl rypsiöljyä tai voita tilkka kermaa tai tuorejuustoa suolaa, mustapippuria

Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota ne kattilassa öljyssä kullankeltaisiksi. Lisää lipstikanlehdet ja sekoita. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.

Kuumenna kiehuvaksi. Anna keiton poreilla, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tilkka kermaa tai tuorejuustoa pyöristämään makua. Kuumenna keitto uudelleen kuumaksi ennen tarjoilua.

Resepti: Martat

Comment

Comment

Lipstikkajäätelö

1 l vaniljajäätelöä (voit käyttää myös kasvisrasvajäätelöä)1 rkl tuoretta silputtua lipstikkaa

Anna jäätelön pehmentyä hiukan. Hienonna yrtti. Sekoita jäätelö ja yrtti tehosekoittimella tasaiseksi. Laita seos vähäksi aikaa pakasteeseen kovettumaan. Koristele jäätelöannokset lipstikanlehdillä, kun laitat ne tarjolle.

Resepti: Järvikylä

Comment

Comment

ÄIJÄENERGIAA

Kiitos JuLulle hapankaalireseptistä. Katso Julunsivuilta muita hyviä reseptejä ja mahtavia stooreja. Nimi ruualle on ehkä paha… mutta saanen kommentoida nimeä sen verran jotta, vaikka nimi onkin äijä…kyllä tämä kelpaa naisillekin, ainakin raavaammille Martoille ja heikommat tätä suorastaan tarvitsisivat. Uroskokit kautta maailman tästä ruuasta ovat kehitelleet erilaisia versioita ja ilmeisesti Saksassa tämän tapaista syödään jo ennen aamupalaa, koululaiset koulussa välipalana. Reeberpaanin punakyntiset pikku tauollaan ja politzei suorastaan jonottaa iltojen pimennettyä tätä paikallisilta nakareilta. Venäjän arojen kaalikeidaskaupungeista puhumattakaan. Perluskoonikin söisi tätä, jos yhden aineen, pekonin nimi muutetaan Parmankinkuksi. Että ihan mistä tahansa sapuskasta ei todellakaan ole kysymys.

Mutta mikä se siis on, mitä siinä on?

Perussetti on seuraava:

Hapankaalia (kaupan rasia) <- Oman pellon hapankaalirasia Pekonia paketti Sipuleita maun mukaan Mausteita Bratfurstia, tai jotain hyvää mausteista raakamakkaraa yleensä Koskenlaskijaa Olutta ruokaan, sekä stimulanssiksi.

Eiköhän se herkku noilla aineilla irtoa. Laulussakin, tai ainakin jossain sananparressa sanotaan… istun taikka kävelen, pepa soittaa sävelen. No ei me sentään siihen tähdätä hapankaalilla, ei ainakaan tarkoituksella.

Mutta asiaan.

Korkkaa itsellesi maukas olut, kaada se jalalliseen korkeaan lasiin. Katso taas kerran  kuinka vaahtokukka kiertää lasin reunoja, jättäen tyhjentyneeseen kohtaan pitsisen vanan. Istu, ihastele ja ihmettele, että jotkut ovatkin osanneet tehdä juuri sinulle näin hyvää olutta. Vuosisatojen perinteellä Tatran vuoriston juuressa, vuoriston puhtaasta vedestä, korkealuokkaisesta mallasohrasta, huolella valituista hiivoista ja böömiläisellä humalalla maustettu. Tsekkiläisellä parhaalla ammattitaidolla. Että osaavatkin panna olutta.

Mutta ennen kuin olet juonut koko tölkin, alapas töihin.

Pilko pekonit pieniksi siivuiksi kylmälle pannulle ja sitten vaan pannun alle tuli, lisää hetkenpäästä sipulisilppu. Keltasipulia, punasipulia, valkosipulia. Valkosipulia maun ja syöjien mukaan. Hämmentele seosta ja lisää pekonien jo paistuttua pannulle hapankaali. Tulisuutta saadaan mukaan pepperonilla, joten pilko myös sitä joukkoon. Tässä vaiheessa, kun olet kumminkin ensimmäisen oluen jo lopannut tuulensuojaan, voit avata toisen; nyt mielellään tumman. Portteri on oikein hyvää ja sopivaa. Kaada puolipulloa olutta paistokseen, toisen puolen voit vaikka juoda janoosi. Paistoksen lämpötilaa voit nyt pudottaa sellaiselle hautuvalle tasolle, hämmennellä ja käännellä. Lisää myös mausteet, mustapippuri, rosmariini, meirami. Makuasioista ei saa kiistellä, siis mausteita maun mukaan.

Nythän ei ole mihinkään kiirettä, voinet siis rauhoittua siinä hellanääressä hetkeksi, ja käydä vaihtamassa toisen blueslevyn soittimeen. Nauti oluesta ja seurasta. Toivottavasti sellaista on lähelläsi.

Kun et kuitenkaan voi olla enää paikallasi, vaan se kapusta eksyi jälleen käteen, niin hämmennä nyt sitten paistostasi. Lisää puolipakettia koskenlaskijaa pieninä paloina. Anna juuston sulaa, maista. Huomaat että soija voisi tehdä hyvää, antaa suolaa ja makua, mikään välttämättömyys se ei ole, kun sitä suolaa tulee muutenkin syötyä liikaa. Vielä muutama hämmennys ja paistos on uunivuokaan siirtämistä valmis.

Kumoa ”suttu” uuninkestävään voideltuun vuokaan ja asettele vuoka uuniin. Sellainen 175 astetta on hyvä lämpö ja aika saa käyttää, ainakin tunnin, enemmänkin jos aikaa on.

Nyt onkin vihannesten aika. Ai minkä vihannesten? Niitähän tässä on käsitelty koko ajan. Niin on, mutta onhan sinulla ollut siinä pöydän kulmalla riittävä määrä makkaraa odottamassa jatkokäsittelyä, eli malta vielä hetki. Äsken siis puhuin makkarasta, en jauhomössöstä. Mutta ensin ne vihannekset.

Miesten ilta-ateria painottuu nyt vihanneksiin. Lehtipihvikin on vihannes, mutta sitä nyt ei ole tarjolla. Pilko, paloittele siis riittävä määrä suolakurkkua ja punajuurta, miksei tomaattiakin. Joku sitä kumminkin kaipaa. Kata pöytä, istumaan tai seisomaan, syöjien määrän ja tilaisuuden mukaan.

Koska makkaraa? Kuuluu huuto.

Kyllä sitäkin vielä tulee, kunhan odottelemme että uunipaistoksemme alkaa olla valmista. Ja eiköhän se jo ala olla. Joten.

Kuumenna parilapannu kuumaksi, voitele tarpeen mukaan ja kumoa makkaroita riittävä määrä pannulle, bratfurstia, lammasmakkaraa, mitä tahansa hyvää ja maukasta, lihaisaa. Makuasioistahan en ala kiistelemään, mutta…

Päästiinpä asiaan, ota siis huikka olutta, olet sen ansainnut. Olihan sitä vielä?

Paistele ja kääntele makkaroita riittävän monta kertaa, että ovat ”kypsiä” ja kuumia. Nosta vuoka uunista ja makkarat pannussa pöydälle tirisemään. Kutsu kaverisikin syömään.

Nauttikaa oluesta… (lue. viinistä) ja toisistanne.

ps. Tiskiähän ei paljoa tullut, joten sen voit hoitaa seuraavana päivänä.

Comment

Comment

Punajuuri-vuohenjuusto quishe


Kuva: Christin Boggs
pohja: 300g voita 4dl vehnäjauhoja 2 dl grahamjauhoja 1 muna 3rkl vettä

-nypi massa tasaikseksi -kauli levyksi ja levitä pellille -paista uunissa 10 min ilman täytettä

täyte: 1.5kg punajuurta raastettuna 1dl oliiviöljyä 1rkl timjamia 3tl valkopippuria 3tl suolaa 100g vuohenjuustoa 4dl kermaa 2 munaa 1tl suolaa

juustoraastetta

-paista punajuuriraaste kypsäksi pannulla oliiviöljyn kanssa, lisää mausteet. -levitä kypsynyt täyte taikinalevyn päälle, nypi vuohenjuusto sekaan, ja kaada kerma-muna seos päälle. Ripottele juustoraaste päälle. -paista uunissa 200c n.40-50min

Comment

Comment

LEHTIKAALI-FILOPAISTOS

noin 5 arkkia pakastefilotaikinaa3/4 dl voisulaa

Täyte: Yhden viikon satsi lehtikaalia 1 purjo 1 dl kasvislientä ripaus merisuolaa vastarouhittua mustapippuria 4 keitettyä punajuurta 1 iso omena 2 rkl silputtuja  yrttejä maun mukaan 150 g fetajuustoa 2½ dl kermaa 2 kananmunaa

1.Ota pakastefilotaikina sulamaan huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamistamista.

2. Keitä punajuuret, anna jäähtyä hetken. Kuori ja viipaloi ohueksi.

3.Leikkaa lehtikaalista kovat lehtiruodit. Suikaloi ohueksi. Pese purjo ja suikaloi sekin ohuesti. Kuullota öljyssä pannulla, lisää 1 dl kasvislientä ja ½ dl kermaa ja hauduta pehmeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä

4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Avaa filotaikinarulla varovasti.

5.Voitele voisulalla piirakkavuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm). Nosta vuokaan ensimmäinen filoarkki niin, että taikinan reunat jäävät roikkumaan reunan ulkopuolelle.

6.Voitele filoarkki reilusti voisulalla ja nosta päälle toinen filoarkki. Jatka näin, kunnes taikinaa on noin 4–5 kerrosta. Siirrä loput taikinasta hyvin peitettynä jääkaappiin ja käytä se parin päivän kuluessa.

7.Kuori ja lohko omenat (suomalaisia omenoita ei tarvitse kuoria), poista siemenkodat ja viipaloi. Lado vuokaan filotaikinan päälle lehtikaali-purjomuhennos, punajuuriviipaleet, omenat ja yrtit. Murenna päälle fetajuusto ja kuorruta muna-kermaseoksella. Mausta mustapippurilla.

8.Käännä vuoan reunojen yli roikkuva taikina täytteen päälle limittäin ja lomittain. Voitele vielä lopulla voisulalla sekä taikinoiden väliset kerrokset että paistoksen pinta.

Paista uunin keskitasossa noin 30–40 minuuttia tai kunnes paistos on saanut kauniin värin.

Kiitos Nina ohjeesta.

Comment

Comment

Viikonlopun purjo-lehtikaaliquiche

CSC_0563 Täytteitä voi varioida mielensä mukaan, seuraavan totesimme kokeilemalla hyväksi. Ohjeeseen on haettu suuntaa Silmänruokaa-kirjan Quiche Lorrainesta. (http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510386415)

Voitaikina / suolaisen piirakan pohja

Täytteeksi: 3-5 lehtikaalin lehteä 1 iso purjo tai pari pientä 2-3 valkosipulinkynttä kourallinen tuoretta timjamia n. 200 g voimakasta juustoa raasteena, esim. gryere tai kypsä cheddar

Ja päälle: 2 dl kermaa 4 kananmunaa muskottipähkinää mustapippuria (varovasti) suolaa

Kauli taikinapohja vuokaan (28cm) ja laita vuoka kylmään odottamaan. Silppua lehtikaalia vähän pienemmäksi ja pilko purjo (myös vihreät osat). Hienonna valkosipulinkynnet ja timjami. Kuullota näitä muutama minuutti paistinpannussa. Raasta juusto tai juustot: voit myös laittaa kahta sorttia sekaisin. Laita täytteet vuokaan, ensin vihannekset ja päälle juustot.

Sekoita kerma, kanamunat ja mausteet ja kaada täytteiden päälle. Paista 175 asteessa noin tunti, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos pinta uhkaa palaa, peitä leivinpaperilla tai foliolla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin & esim. grüner veltlinerin tai rapsakan rieslingin kanssa.

Kiitos Veera reseptistä.

Comment

Comment

Lehtikaali-pekonisalaatti

DSCN0934 1 pussi oman pellon lehtikaalia 5 siivua pekonia 1 sipuli kourallinen cashew-pähkinöitä

Kastike: 1/2 dl kevytmajoneesia 1 rkl sitruunamehua 1/2 tl Dijon-sinappia suolaa mustapippuria

Nypi lehtikaali sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon. Leikkaa pekoni pieniksi neliöiksi ja paista rapsakaksi. Kuullota tämän jälkeen silputtu sipuli pekonin rasvassa.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Heitä pähkinät, pekoni, sipuli sekä kastike lehtikaalin joukkoon ja sekoittele.

Olen joskus tehnyt myös pekonitonta versiota ja hyvää on ollut sekin.

Kiitos Tiina reseptistä.

Comment

Comment

Maissi-juuresröstit

Maissi antaa mukavaa suutuntumaa ja pureskeltavaa näihin muuten perinteisiin juuresrösteihin. Maissi-juuresröstit ohjeesta tulee 6 isoa röstiä, halkaisija 15cm

5 porkkanaa 1 (pieni) selleri 4 perunaa 4 maissia 1,5 sipulia 4 valkosipulin kynttä 4 kananmunaa 4 rkl vehnäjauhoja 1 pnt lehtipersiljaa hienonnettuna 2,5 tl suolaa mustapippuria rypsiöljyä

Raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja paista ne kevyesti rypsiöljyssä, jäähdytä.

Leikkaa maissista siemenet irti. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi, mausta hyvin suolalla, pippurilla ja lehtipersiljalla.

Kuumenna öljy pannulla ja paista röstit keskilämmöllä molemmin puolin noin 5 minuuttia. 025_thumb[2] Muutama vinkki paistamiseen: -röstit voi paistaa myös ohukaispannulla. -paistamisen voi tehdä etukäteen ja röstit voi lämmittää uudelleen uunissa. -isojen röstien kääntäminen käy kätevästi kahden lautasen avulla; liu'uta rösti pannulta lautaselle, laita toinen lautanen päälle ja käännä ympäri pitäen tiukasti kiinni molemmista lautasista. Liu'uta rösti takaisin pannulle. 034_thumb[2] Kiehumispisteessä maissi-juuresröstit tarjoiltiin uunissa paahdetun oman pellon keräkaalin, salaatin ja yrttikermaviilin kera.

Reseptiin käytetyistä raaka-aineista Ruokaosuuskunnan pellosta olivat porkkana, selleri, peruna, maissi ja keräkaali. Olen jo niin tottunut näihin upeisiin raaka-aineisiin että en tiedä mitä teen kun satokausi loppuu?!

Lue lisää Kiehumispisteen reseptejä täältä

Comment

Comment

Kananmunaa, maa-artisokkaa ja salviaa

Maa-artisokan jalot aromit pääsevät oikeuksiinsa tässä hieman enemmän aikaa vievässä ohjeessa. Varaa aikaa reilu kaksi tuntia, ota esille paistolämpömittari ja hiukkasen kärsivällisyyttä.
Munan kypsyttäminen 65 asteessa on tarkkaa puuhaa. Jos kotioloissa epäilyttää, pysyykö  lämpötila esimerkiksi uunissa vesihauteessa koko ajan tarkasti 65 asteessa, voit antaa munien kypsyä vaikka kaksi tuntia.
Optimikypsyydessä valkuainen on juuri ja juuri hyytynyt, joten munan kuoriminen on jännittävää. Se kannattaa ehdottomasti pullauttaa kuoresta suoraan annoslautaselle!

IMG_7617 Kananmunaa, maa-artisokkaa ja salviaa Neljälle

4 kananmunaa 200 g maa-artisokkaa suolaa mustapippuria 50 g voita muutama oksa salviaa

Kypsennä kananmunia 65-asteisessa vedessä tunti. Seuraa lämpötilaa mittarilla.

Kuori hyvin pestyt, nuoret maa-artisokat, mutta säästä yksi annoksen viimeistelyä varten. Puolita maa-artisokat ja keitä niitä kiehuvassa vedessä kunnes sisus on pehmeä. Siivilöi vedet pois, muusaa haarukalla, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon voi ja pidä lämpimänä liedellä.

Ota kananmuna vedestä ja kuori se hellästi, että rakenne säilyy. Kun olet näpertänyt puolet kuoresta, saat pullautettua munan annoslautaselle. Muista suolata pinta. Raasta loppu maa-artisokka paperinohuiksi lastuiksi. Lusikoi artisokkakrossi kananmunan vierelle, koristele salvianlehdillä ja maa-artisokkalastuilla.

 

Comment