Tämä ruoka on parhaimmillaan, jos sitä on kunnolla aikaa haudutella uunissa. Laatikon voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen syömistä (jos vain malttaa olla syömättä heti!). OP_punajuurilaatikko

Tarvitset:

  • 3 isoa punajuurta
  • 7 keskikokoista perunaa
  • 2 pientä sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 purkin (150 g) fetaa yrttiöljyssä, esim. Apetit Classic (tai halutessasi mitä tahansa muuta juustoa: raejuustoa, homejuustoa, vuohenjuustoa jne.)
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl suolaa
  • 2-3 dl kermaa tai kaurakermaa
  • 1/dl vettä
  • pinnalle juustoraastetta
  • paistamiseen ja vuoan voitelemiseen voita tai öljyä

OP_punajuuret

  1. Kuori ja raasta perunat ja punajuuret.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla voissa tai öljyssä muutama minuutti. Ei tarvitse paistaa pehmeäksi asti, vain sen verran, että voimakkain kirpeys taittuu ja valkosipuli tuoksuu.
  3. Voitele vuoka ja laita sinne peruna- ja punajuuriraaste sekä sipulipaistos. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Heitä joukkoon feta öljyineen päivineen (jos tuntuu liian öljyiseltä, jätä osa öljystä käyttämättä).
  4. Sekoita ainekset keskenään.
  5. Sekoita kerma ja vesi ja kaada seos vuokaan.
  6. Raasta päälle juustoa, esim. edamia tai nuorta goudaa.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos on aikaa, jätä laatikko uuniin vielä hautumaan, kun laitat uunin pois päältä. Ruoka on parhaimmillaan vartin tai puoli tuntia uunista ottamisen jälkeen.
  8. Nauti esimerkiksi suolakurkkujen ja oman pellon maissin kanssa.

Comment