Tämä ruoka on parhaimmillaan, jos sitä on kunnolla aikaa haudutella uunissa. Laatikon voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen syömistä (jos vain malttaa olla syömättä heti!).
Tarvitset:
- 3 isoa punajuurta
- 7 keskikokoista perunaa
- 2 pientä sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 purkin (150 g) fetaa yrttiöljyssä, esim. Apetit Classic (tai halutessasi mitä tahansa muuta juustoa: raejuustoa, homejuustoa, vuohenjuustoa jne.)
- mustapippuria myllystä
- 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
- 1 tl suolaa
- 2-3 dl kermaa tai kaurakermaa
- 1/dl vettä
- pinnalle juustoraastetta
- paistamiseen ja vuoan voitelemiseen voita tai öljyä
- Kuori ja raasta perunat ja punajuuret.
- Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla voissa tai öljyssä muutama minuutti. Ei tarvitse paistaa pehmeäksi asti, vain sen verran, että voimakkain kirpeys taittuu ja valkosipuli tuoksuu.
- Voitele vuoka ja laita sinne peruna- ja punajuuriraaste sekä sipulipaistos. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Heitä joukkoon feta öljyineen päivineen (jos tuntuu liian öljyiseltä, jätä osa öljystä käyttämättä).
- Sekoita ainekset keskenään.
- Sekoita kerma ja vesi ja kaada seos vuokaan.
- Raasta päälle juustoa, esim. edamia tai nuorta goudaa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos on aikaa, jätä laatikko uuniin vielä hautumaan, kun laitat uunin pois päältä. Ruoka on parhaimmillaan vartin tai puoli tuntia uunista ottamisen jälkeen.
- Nauti esimerkiksi suolakurkkujen ja oman pellon maissin kanssa.