Keskellä vilkkainta kaupunkia sijaitseva luomupeltomme kokosi Herttoniemen kylän ja sen lähialueen ihmisiä yhteen läpi satokauden. Sadonkorjuujuhlien lisäksi järjestettiin myös toiset suuret peltojuhlat, alkukesän Raparperifestivaalit, jotka pidettiin Helsinki-päivänä 12.6. Saimme juhliin Helsingin kaupungin Helsinki-päivän tukea ja näin loimme Herttoniemeen jo toiset uudet lähiöfestivaalit. Helsingin-päivän Facebook-videossa Herttoniemen Oma Pelto oli näyttävästi esillä.
Pellolla tapahtui myös paljon muuta. Vuotta aikaisemmin kokeiluna aloitettu kesäkahvilatoiminta starttasi kunnolla käyntiin, kun 16-vuotias Veeti aloitti 4h-yrittäjyyden pellon kahvilarakennuksessa. Kahvilan nimeksi tuli luonnollisesti Oma Pelto Kahvila, ja kahvila sai oman logon sekä facebook-, instagram- ja tiktok-sivut.
Oma Pelto Kahvilassa paisteltiin muurinpohjalettuja läpi kesän ja täytteeksi sai valita suolaisen tai makean täytteen. Täytteissä hyödynnettiin tietenkin pellon omaa satoa. Letut ja munkit oli valmistettu Malmgårdin luomu-vehnäjauhoihin, mikä teki letuista ja leivonnaisista erityisen maukkaita ja maistuvia.
Kahvila oli avoinna heinäkuussa viikonloppuisin ja torstaisin satomyyntiaikaan. Elokuussa, kun opiskelijan piti palata koulun penkille, kahvilaa piti auki Ruokaosuuskunta ja sen jäsenet myyden leivonnaisia.
Suoramyyntiä toivottiin järjestettävän useammin ja tänä kesänä se toteutui viikoittain, joka torstai. Näin kaikki halukkaat saivat tulla ostamaan hetkeä aikaisemmin pellolta poimittuja luomukasviksia. Samalla kahvila oli auki ja antoi mahdollisuuden virkistyä myös kupposella kahvia ja pullaa.
Kahvilasta tulikin pian suosittu kohtaamispaikka niin jäsenille kuin lähialueen asukkaille. Pöytien ääressä jaetut keskustelut venyivät helposti pitkiksi eikä kenelläkään ollut kotiin kiire. Pellolla aika pysähtyy ja kiire häviää. Lapsille ja lapsenmielisille löytyi myös leluja ja pelejä ja syyskuussa oli mukavaa ihmetellä kanojen touhuja.
Kesän aikana järjestimme kahvilalla myös kaksi työpajaa yhteistyössä Uoma Earthcare:n Maijan ja Kimmon kanssa, alkukesästä villiyrteistä ja keskikesällä hapatuksesta. Molemmat kurssit täyttyivät nopeasti ja suuren kysynnän vuoksi hapatuskurssi järjestettiin syksyllä vielä uudestaan Uudenmaan ruokan tiloissa Hertsissä.
Peltoalue mahdollistaa myös pienten tapahtumien järjestämisen. Ataraxia Food Production ja Aino grillasi syyskuun alussa herkullista kreikkalaista ruokaa pop-up -ravintolassaan. Tärkeimmät raaka-aineet olivat tietenkin pellon omaa satoa ja näin monipuoliset kasviksemme ja niiden raikas makumaailma pääsivät oikeuksiinsa.
Keskikesän yksityistilaisuuksissa aikuisetkin pääsivät leikkimään perinteisiä peltoleikkejä, kuten saappaanheittoa ja kottikärryllä ajelua. Myös minikokoinen peltosauna lämmitettiin usein ja sauna todettiin viihtyisäksi ja toimivaksi — hyvät on löylyt!
Herttoniemen Ruokaosuuskunnan missio on jakaa osaamista ja ymmärrystä kestävästä kumppanuusmaataloudesta ja ruokakulttuurista sekä edistää yhteisöllistä kulttuuria ja jakamistaloutta. Tavoitteena on innostaa ihmisiä toimimaan itse yhteisten asioiden puolesta sekä näyttää, että yhdessä tekemällä voi myös vaikuttaa. Keskeisellä paikalla sijaitseva Herttoniemen Oma Pelto sopii tähän mainiosti.
Ensi kesänä taas kohtaamispaikkana taas Herttoniemen Oma Pelto ja Oma Pelto Kahvila.
Teksti ja kuvat (paitsi viimeinen kuva Hertan v. 2008 kalenteri): Terhi Suvilehto